MEMÒRIA HISTÒRICA.
Tal dia com avui, fa 74 anys...





   Tal dia com avui, dia 10 de novembre d’aquell any de 1936, ara es compleixen  exactament 74 anys, a les mateixes hores en què estic escrivint aquest testimoni, per devers ca meva (visc a sa Pedruscada), sis homes republicans es devien trobar intranquils, preparant la sortida en barca cap un altre destí, més tranquil que el que es vivia dins el poble gabellí.
   Segons narracions tretes  de damunt els CD’s que ara Diario de Mallorca reparteix, fetes pel nostre bon amic Pep Terrassa, a aquets sis homes, entre els quals el que havia estat batlle de Capdepera, senyor Julià, no els  va quedar altre remei, si volien seguir vivint, que fugir de nit de l’infern en què s’havia convertit el poble, en la caça indiscriminada de tot allò  que tenia sentit republicà o també per altres motius diversos.
   Què va motivar que aquelles persones de dretes, moltes amb una preparació cristiana, es tornassin tan criminals?  Qui degué inculcar-los aquell esperit de venjança, per acudir als assassinats, com cometeren arreu dels cementiris i carreteres de les regions? Qui era aquell descervellat que propagava que s’havia de netejar tota influència de cultura, progrés i respecte entre tots els humans?




   La barqueta, batiada amb el nom de “Colom”, va portar aquells homes fins a la nostra illa germana de Menorca, segurament les primeres milles remant per no fer renou, i aixecant la vela, com ens diuen, una vegada que ja foren dins el canal  que separa les dues illes.
    Lo trist és que el propietari d’aquesta barqueta, posteriorment, la va desmuntar, quan s’adonà que aquesta democràcia que ens proposaren els hereus d’aquells temps tant foscos no era la que es desitjava. Més aviat era tota una herència d’aquell règim  tan ferotge  que va ser el franquisme, i del qual encara en patim una bona part.    

 Joan Espiritusanto i Marquès