DESCORTESIA?  MANCA D’EDUCACIÓ?  CHI LO SA!

Bartomeu  Melis


EXCURSIÓ

El Consell de Mallorca va organitzar, el proppassat dissabte, una excursió a Sóller, amb autocar, per a visitar l’edifici de Can Prunera, des de Capdepera. Pocs, molt pocs, els mallorquins que hi anaren. Els més nombrosos, turistes alemanys  i  anglesos. Fins a 40 passatgers.

El guia explicà als assistents l’itinerari i la història dels indrets per on transcorre el traçat de l’excursió, únicament i exclusivament, en català. Els estrangers, sorpresos, demanaren una traducció, almanco en llegua anglesa (més internacional), per poder assabentar-se del contingut de les explicacions del guiatge.

El guia explica que ell “és un contractat o empleat del Consell de Mallorca i que, per tant, parlarà únicament en català”. Així mateix  indica que, a l’arribada al Museu, podran trobar  informació amb altres idiomes. Malgrat això, els turistes es queixen. De bades.

CASTELL

Un alemany, despistat, amb bicicleta –ens trobam a Capdepera–  cerca per Vila Roja el carrer que el dugui al Castell. Es troba amb un regidor de l’Ajuntament i en la seva llengua li demana pel recinte emmurallat. El regidor, fent-li senyes amb les mans, li indica per on arribar-hi, mentre li ho explica, en català. El turista sembla encara, més despistat.

Un vianant observa la situació i deixa que l’estranger camini un metres fins que el regidor hagi desaparegut. Després, el veí informa el turista, en llengua alemanya, per on ha d’anar per arribar al Castell.  Es veu que ha estudiat idiomes, el “gabellí”, no tant així el teutó, que s’ha oblidat, abans de venir a Mallorca, de fer un curset intensiu de català…

TRANSPORT PÚBLIC 

Una pregunta: Com és possible recomanar als “gabellins” l’ús del transport públic, si l’autocar de línia no té aturada al poble i, a més, ara s’ha d’anar davant “Müller” per a poder-lo utilitzar, ja que l’estació  enfront d’“Eroski” està suspesa des del 25 de maig passat? Molts dels que utilitzen aquest servei, la majoria, són  gent major, amb problemes de mobilitat o desplaçament, que es veuen obligats a  demanar al més joves que, amb el cotxe, els acompanyin  al “ Müller” .

Quina és la resposta?.  Segur que és digna del “Celtiberia Show".