D’on?

De Mallorca o de Palma?
   Vist el programa d’actes preparats per a celebrar la Diada de Mallorca, sembla que només Palma té a veure. Llevat que qualque acte a Bunyola i Inca, tot es celebra a la capital. Mallorca sota un nou centralisme. No és gens estrany que molt confonguin els dos termes i empren indistintament Palma o Mallorca per definir la ciutat i l’illa
   Ho dèiem fa un any... A Capdepera se farà res per a celebrar-lo? O senzillament no ho paga?Aquí teniu el programa d’actes: 

         El 12 de setembre és la diada de Mallorca. Es commemora el jurament fet per Jaume II l'any 1276 de la Carta de franqueses i privilegis del Regne de Mallorca, que es convertiren en la base jurídica del nostre país.
També aquest dia, però del 1229, segons la tradició, les tropes catalanes comandades per Jaume I, desembarcaven a Santa Ponça i iniciaven la Conquesta que reincorporaria Mallorca a Europa i a la cristiandat. Les franqueses i privilegis del Regne de Mallorca són un conjunt de drets i avantatges que el rei atorgà a favor del Regne de Mallorca. Les franqueses eren exempcions de compliment d'alguna norma o costum, normalment d'ús a la resta de la corona catalanoaragonesa, mentre que els privilegis eren drets que es concedien en exclusiva a una regió o ciutat. Jaume I atorga al 1230, just després de la victòria catalana contra els musulmans, als repobladors cristians de l'illa la primera Carta de franquesa de Mallorca, per tal d'estimular la vinguda de nous pobladors que consolidarien aquest nou Regne fronterer amb l'enemic àrab.
Jaume II de Mallorca, primer monarca del Regne privatiu, gran organitzador i que en configurà les institucions i la fisonomia, confirmà i reformà les franqueses del seu pare Jaume el Conqueridor, assegurant als mallorquins un conjunt de drets i llibertats que els permetien viure lliures de moltes de les càrregues del règim feudal estès aleshores per quasi tot Europa. Els diferents documents que configuraven el Llibre de franqueses són expedits pels reis de Mallorca entre l'any 1230 i 1284 i contenen les concessions, les exempcions, les immunitats i altres disposicions que es convertiren en les normes fonamentals sobre les quals s'organitzà el Regne de Mallorca.
L'any 1997 el Consell de Mallorca declarà el dia 12 de setembre com a diada de Mallorca. Recuperant aquesta data històrica, el Consell de Mallorca vol commemorar i retre homenatge als trets diferencials que han creat la nostra personalitat com a poble i com a comunitat que enfonsa les arrels en un passat ric i singular. El Consell de Mallorca considera important el recordar aquesta història amb orgull i sentiment per tal d'encarar el futur amb optimisme i segurs del que, com a poble, som.


Programa d'actes 2010 
 
 Dijous 2 de setembre
20.30 Concert de Tina Manresa Cuarteto (fados). Finca Raixa. Ctra. Palma-Sóller, km 12,2. Bunyola. 

  Divendres 3 de setembre
20.30 Inauguració de les exposicions col•lectives de «Mallorca, artefacte de ciutadania». Centre Cultural de la Misericòrdia, Palma. Fins al 12 de setembre. 

  Dissabte 4 de setembre
12.55 Diada de Vela Llatina 2010, sortida de la primera prova del dia. Club Nàutic de Cala Gamba. 
 
 Diumenge 5 de setembre
11.55 Diada de Vela Llatina 2010, sortida de la primera prova del dia. Club Nàutic de Cala Gamba. 

  Dimarts 7 de setembre
21.00 Representació de l’obra de teatre «En sol MALLOR». Teatre Principal de Palma. 

  Dijous 9 de setembre
20.30 Concert de Lady Vinyl (jazz vocal). Finca Raixa. Ctra. Palma-Sóller, km 12,2. Bunyola.
20.30 Premis del Consell de Mallorca a la Solidaritat. Teatre Principal de Palma. 

  Divendres 10 de setembre
19.00 «Paisaje cultural, compromiso para la gestión del territorio», conferència del Sr. Jesús Dionisio Ballesteros, batle d’Aranjuez, ciutat declarada Paisatge Cultural Patrimoni Mundial per la UNESCO. Sala de plens, seu del Consell de Mallorca. Palau Reial, 1. Palma.
20.00 III Diada de Mallorca de Ciclisme en Pista. Voltadora de Sineu, Poliesportiu Municipal de Sineu.
21.00 Concert de Digital 21 vs Ana Curra. Teatre Principal de Palma. 

  Dissabte 11 de setembre
09.30 XIV Trobada de Gegants de Palma i IV de Mallorca. Plantada de gegants a la seu del Consell de Mallorca. Palau Reial, 1. Palma.
10.30 Ofrena floral a la tomba del rei Jaume II. La comitiva sortirà de la seu del Consell de Mallorca. Palau Reial, 1. Palma.
10.30 Plantada de gegants a la plaça de Cort, Palma.
11.00-14.00 i de 16.00-20.00 Jornada de Portes Obertes, visites guiades a la seu del Consell de Mallorca, amb intervencions musicals del Joch de Ministrils. Palau Reial, 1. Palma.
11.00 Cercavila de gegants. Des de la Plaça de Cort fins al Parc de les Estacions de Palma.
16.30 Diada de Mallorca de Tir de Fona. Palma Arena.
20.00 Biel Majoral: tonades i cançons. Teatre Principal de Palma.
20.30 Concert Mallorcapop 2010. Platja de Palma. 

  Diumenge 12 de setembre
10.00-14.00 i de 16.00-20.00 Jornada de Portes Obertes, visites guiades a la seu del Consell de Mallorca amb intervencions musicals del Joch de Ministrils. Palau Reial, 1, Palma.
20.30 Acte Institucional de la Diada de Mallorca. Teatre Principal de Palma. En directe per TV de Mallorca. 

  Dimecres 15 de setembre
21.00 Jazz in Sardegna al Jazz Voyeur Festival. Concert d’Elena Ledda Sestetto, amb l’actuació de l’estrella convidada Rita Marcotulli, i Sunflowers Quartet. Teatre Principal de Palma. 
  
Dijous 16 de setembre
20.30 Concert de la Banda de Música de Sóller. Finca Raixa. Ctra. Palma-Sóller, km 12,2. Bunyola. 
 
 Divendres 17 de setembre
III Trofeu Diada de Mallorca de Bàsquet. Palau Municipal d’Esports d’Inca.
18.30 Bàsquet Mallorca (EBA) - Platja de Palma (EBA)
21.00 Bàsquet Mallorca (LEB) - Menorca Bàsquet (ACB) 
 
 Diumenge 19 de setembre
11.00 Ruta del Silenci. Marxa Ciclo Solidària per a commemorar el Dia Mundial de les Persones Sordes, en benefici de la Fundació Vicenç Ferrer. Des de la plaça de Cort, Palma
12.00 Festival de Bandes per la Diada. Ses Voltes, Palma.
16.00 Carreres de Trot. A partir de les 18.05 h, Gran Premi Diada de Mallorca. Hipòdrom de son Pardo, Palma. 

  Dijous 23 de setembre
20.30 Concert de la Banda de Música d’Esporles. Finca Raixa. Ctra. Palma-Sóller, km 12,2. Bunyola. 

  Diumenge 26 de setembre
21.00 Concert de El Barrio. Palma Arena.