(*)
La informació de proximitat té futur. Ens ho demostren les estadístiques del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura que donen els primers llocs a la informació local i comarcal, que en molts casos és gratuïta.
Tot i que, el món tendeix a la globalització, emergeix al mateix temps un corrent que està avivant el localisme, la informació propera. Aquesta nova tendència en el conjunt de la societat beneficia a molts mitjans de l’ACPG.

El neologisme “glocal” ha sorgit precisament per definir aquest fenomen en què cada vegada els conceptes global i local estan més interrelacionats. La informació de proximitat està de moda i és el que el lector busca. Així ho apunten els professors Xosé López García i Xosé Neira Cruz:


“Les tecnologies actuals no només multipliquen els espais globals sinó que també multipliquen els espais locals, el que porta a la revitalització del que és pròxim, del que és local. D’aquesta manera global i local es converteixen en conceptes cada vegada més interrelacionats que van quallant en una situació per la definició de la qual ja ha nascut el neologisme ‘glocal’. D’aquesta relació surt reforçada el que és local, que cada vegada desperta més interès i compte amb una audiència major”

De les 41 comarques que hi ha a Catalunya, 39 estan liderades per premsa local i comarcal, i d’aquestes comarques 30 són de premsa gratuïtes. Està clar que el futur de la premsa està en aquests dos conceptes: gratuïtat i proximitat.

Hem de sortejar la crisi i, mentre ho fem, intentar veure una mica més enllà, i crec que hem de tenir clar que la globalització i les noves tecnologies ens porten cap a un escenari que si treballem bé la informació de proximitat i l’oferim de forma gratuïta tant en paper com en format digital, segur que el nostre model d’informació i negoci és el que tindrà un millor futur.
 

(*) Recentment, Cap Vermell s'ha associat a l'ACPG i entram a formar part de la capçalera digital de més audiència de l'estat espanyol, tant en usuaris únics com en nombre d'impctes publicitaris. Com a revista digital, esperam obtenir-ne grans avantatges i que vosaltres, lectors, en gaudireu.