Image

  Dissabte, dia 12 de setembre, es va celebrar la Diada de Mallorca. En aquesta data es commemora  l'atorgament fet per Jaume II, l'any 1276, de la Carta de Franqueses i Privilegis del Regne de Mallorca, que es convertí en la base jurídica del nostre país...

    La Diada de Mallorca és commemora des que, a l'any 1997, el Consell de Mallorca declarà el 12 de setembre com a data per a aquesta celebració.
   Així queda molt bé... Però dotze anys després, ha arrelat aquesta festa, aquest sentiment de mallorquinitat? Personalment, crec que llevat d'algunes notícies de la premsa de Ciutat, poca cosa més se'n sap. No s'ha pogut, ni possiblement sabut, fer d'aquesta Diada una festa mínimament sentida.  Passa sense pena ni glòria. Dóna la impressió que es fa perquè s'ha de fer, i punt. L'any en què es va fer alguna cosa que sortia de l'estrictament protocolari va ser aquell en què un mitjà de comunicació regalà banderes mallorquines i alguns les van penjar a les finestres i balcons. Us en recordau? Amb tot, s'ha de dir que el Consell organitza i presenta un programa d'actes ben extens. No vos penseu, hi ha prou coses programades, però gairebé totes centrades  a Palma i amb un marcat caràcter institucional, i sense gaire publicitat  (jo a Capdepera no he vist ni un sol cartell).
   Alguns pobles (que no tots) s'afegeixen amb algun acte simbòlic, quan no anecdòtic. I no és el cas de Capdepera.

Image

    Ja dic, a Capdepera, res de res. La Diada de Mallorca (ni la de les Illes Balears, al mes de març) va amb nosaltres.
    No record (i si algú em pot ajudar a recordar qualque any que s'hagi celebrat, li ho agrairé) l'organització de cap acte per a celebrar la Diada de Mallorca, ni la de les Illes Balears... I no us penseu que en vagi endarrer, no. Senzillament, és una constatació que les nostres institucions van per un camí i la població anem per un altre.

Image

  Dia 12 de setembre, a Capdepera, l'única referència a la festa que vaig trobar varen ser les banderes onejant a la plaça des Sitjar.  Ah!, i el brindis que vaig sentir en el programa  "El cafè dels dissabtes2 (Capdepera Ràdio). 
    Ja sé que estam en crisi, però crec que tampoc no costaria tant aprofitar alguna de les activitats programades o ajornar-ne alguna per a aquest dia, o que el Consell descentralitzàs el seu programa d'actes (Mallorca és quelcom més que Palma) i que  arribi al darrer ajuntament de Mallorca. 
    Bé, si així els va bé..., ja val. Molts d'anys i fins l'any vinent.


Tres i no resAixò és el que he trobat a la plana web del Consell. Tota una declaració de principis.

 La Diada de Mallorca
El 12 de setembre és la diada de Mallorca. Es commemora el jurament fet per Jaume II l'any 1276 de la Carta de franqueses i privilegis del Regne de Mallorca, que es convertiren en la base jurídica del nostre país.
També aquest dia, però del 1229, segons la tradició, les tropes catalanes comandades per Jaume I, desembarcaven a Santa Ponça i iniciaven la Conquesta que reincorporaria Mallorca a Europa i a la cristiandat. Les franqueses i privilegis del Regne de Mallorca són un conjunt de drets i avantatges que el rei atorgà a favor del Regne de Mallorca. Les franqueses eren exempcions de compliment d'alguna norma o costum, normalment d'ús a la resta de la corona catalanoaragonesa, mentre que els privilegis eren drets que es concedien en exclusiva a una regió o ciutat. Jaume I atorga al 1230, just després de la victòria catalana contra els musulmans, als repobladors cristians de l'illa la primera Carta de franquesa de Mallorca, per tal d'estimular la vinguda de nous pobladors que consolidarien aquest nou Regne fronterer amb l'enemic àrab.

Jaume II de Mallorca, primer monarca del Regne privatiu, gran organitzador i que en configurà les institucions i la fisonomia, confirmà i reformà les franqueses del seu pare Jaume el Conqueridor, assegurant als mallorquins un conjunt de drets i llibertats que els permetien viure lliures de moltes de les càrregues del règim feudal estès aleshores per quasi tot Europa. Els diferents documents que configuraven el Llibre de franqueses són expedits pels reis de Mallorca entre l'any 1230 i 1284 i contenen les concessions, les exempcions, les immunitats i altres disposicions que es convertiren en les normes fonamentals sobre les quals s'organitzà el Regne de Mallorca.

L'any 1997 el Consell de Mallorca declarà el dia 12 de setembre com a diada de Mallorca. Recuperant aquesta data històrica, el Consell de Mallorca vol commemorar i retre homenatge als trets diferencials que han creat la nostra personalitat com a poble i com a comunitat que enfonsa les arrels en un passat ric i singular. El Consell de Mallorca considera important el recordar aquesta història amb orgull i sentiment per tal d'encarar el futur amb optimisme i segurs del que, com a poble, som.