Clica per ampliar la imatge


Fa devers un mes us vam parlar del gerundi, però ens vam quedar amb coses a dir; tampoc volíem atabalar-vos. Ara que ja haureu paït el tema, el reprenem, però en lloc de seguir parlant dels problemes del gerundi de conseqüència i posterioritat (Va patinar caient per les escales*), avui parlarem del gerundi especificatiu, que no sempre és inadequat.

En el cas del gerundi especificatiu, en lloc de ser un complement del verb (Vaig caure baixant per les escales) complementa un sintagma nominal (He vist una fotografia de la teva filla ballant amb les amigues). Anem per passes. Quan el gerundi acompanya un nom  que no realitza cap acció, no és adequat en cap registre. Sol ser el cas dels gerundis que acompanyen canals de comunicació (document, programa, cartell, escrit, carta, missatge, resolució, sentència). Per exemple, no és adequat dir S’ha repartit un fulletó informant sobre els nous horaris de l’autobús*, perquè qui informa no és el fulletó, sinó l’EMT. Tampoc és adequada l’oració Tot i que hi ha un cartell prohibint el pas, molts conductors han ignorat la senyalització*, perquè qui prohibeix passar és la policia no el cartell. Ara bé, si fos un cartell tan gros com per fer de barricada i ocupar tot el carrer sí que podríem dir Hi ha un cartell impedint el pas.


Aquests gerundis inadequats es poden substituir per una oració de relatiu, un sintagma preposicional encapçalat per la preposició amb o un sintagma adjectival.
Podem dir tant S’ha repartit un fulletó que informa sobre els nous horaris de l’autobús com S’ha repartit un fulletó amb informació sobre els nous horaris de l’autobús com S’ha repartit un fulletó  informatiu sobre els nous horaris de l’autobús.

Sí que hi ha un cas en què aquest gerundi és adequat: quan el verb principal expressa aparició (aparèixer, sortir, eixir) i el nom porta un altre complement que precedeixi el gerundi. Per exemple: El passat divendres va sortir un cartell del GALMIC informant dels nous seminaris.

Tranquils, ja acabam, només una darrera advertència. Si l’acció del gerundi és atribuïble al nom al qual acompanya el podeu fer servir sense problemes. Aquests gerundis solen acompanyar sintagmes nominals formats per un nom de representació (fotografia, retrat, imatge, representació, dibuix, aquarel·la…), els noms que designen un so o un soroll (crit, veu, terrabastall, remor…), noms de percepció visual (visió, imatge, record…) o olfactiva (flaire, olor, aroma, pudor…). Per exemple, podem dir A casa tenc una fotografia de la padrina jugant amb ses germanes (qui fa l’acció és la padrina, no la fotografia) o L’obra guanyadora és un dibuix de dos soldats donant-se la mà (qui fa l’acció són els soldats, no el dibuix).


Laura Coll