per  Miquel Estelrich Bestard


Dedicat a n'en Didier i na Céline, dos clients francesos que vaig conèixer i que em digueren que no tornarien fins que no hi hagués turisme. Ara ja sé perquè ho deien. No els he tornat a veure més d'ençà.


(foto arxiu: manifestació a Palma mes de juliol 2024)




Ara, d'aquí a no gaire, començaran les fires internacionals de turisme com, per exemple, la de  Berlín, entre d'altres i, com ve essent habitual les delegacions locals, tant públiques com privades, hi assistiran. Els veurem en fotos en els seus respectius estands amb fotos idíl·liques amb aigües turquesa de les nostres platges. En realitat no ho fan en nom del turisme, ho fan en nom de la massificació. 

Així i tot, això mereix i, de manera urgent, una definició filosòfica. Estem en plena crisi de narració i de definició.  Tot s'explica segons va venint o segons això que coneixem com a "informació" o "notícies". Les narracions creen lligams, en neix el que ens connecta i vincula. Així, funden comunitats i ens salven de la contingència. Però avui, quan tot s'ha fet arbitrari i atzarós, la narració ha esdevingut una arma comercial que transforma la narració en una eina més del capitalisme, espargint-se enmig de la desorientació i la falta de sentit característiques de la societat de la informació. Narració i informació són forces oposades. L'esperit de la narració es perd entre les informacions que converteixen als individus en consumidors, aïllats, consagrats a instants, amb l'objectiu d'incrementar-ne el rendiment i la productivitat. Arribats aquí, i de manera particular, com a treballador del "turisme", millor dit, de la indústria hotelera i amb molt d'orgull, m'agradaria fer la meva definició al respecte:

Qualcú pot definir, de manera acurada, turisme o massificació? Creis que és el mateix? Hi ha cap diferència? Jo crec que sí. Hi ha molta de diferència. De fet, no és només que ho cregui jo. Ho veiem de manera més desvergonyida de cada any més i amb molts d'exemples per tot arreu. La raó és que la paraula "turisme" hauria d'esborrar-se del diccionari i emprar directament "massificació". No existeixen ministres o regidors de turisme, existeixen ministres i regidors de la massificació. És una paraula que sona lletja, no ho trobau? Per aquest motiu s'empra turisme.

La paraula "turisme" en si mateixa desprèn progrés, vol dir feina estable, vol dir que tinguis una nòmina cada mes, que pots formar una família i tenir un ca teva, que hi ha avanços reals allà on es duu a terme, vol dir que es té cura de l'entorn i cultura. Vol dir sentir-te orgullós d'ensenyar la teva terra al qui ens visiten. Fins ara s'ha "viscut del turisme". Ara ja no és així. Del turisme... en vivíem i ens ho donava tot.

La paraula "massificació" desprèn falsament progrés per que, en realitat, vol dir inestabilitat laboral, vol dir estrès, vol dir guanys sigui com sigui i només per als mateixos de sempre, vol dir fer cua per esperar el teu torn en tots els àmbits, vol dir lloguer de 1200 € per quatre parets, vol dir treballadors cremats, vol dir cobdícia de la forma més inhumana i grollera possible. Vol dir que ets un estrany dins la teva pròpia terra. Com no han d'estimar-la amb els beneficis que els hi dona? De la massificació... se'n sobreviu i ens ho lleva tot.

La indústria "turística" s'ha apoderat, s'ha fet propietària de la definició de viure del turisme. Avui hi ha tota una artilleria mediàtica i empresarial per fer-nos creure que vivim del turisme. I no és així. Si tu dius a un turoperador o a un hoteler que a Mallorca vivim del turisme ho trobaran molt simple. Per ells això no és suficient. Turisme és una paraula massa innocent i noble, s'ha de pujar un esglaó més, cal massificar. Per viure del turisme i d'hotels plens pot ser ben bé que ni tan sols es contracti a gent. Per a contractar a gent s'ha de massificar primer. Entre ple i massificat hi ha molta de diferència també.

Dir a un turoperador que només viu del turisme és com dir a un metge que perdrà la seva feina perquè la gent no es posa malalta. El turoperador no només necessita turistes, per damunt de tot necessita massificar.

És un error afirmar, a més d'una falsedat evident, que els tres o quatre pàrquings habilitats en solars d'edificis esbucats a Cala Rajada s'han fet en nom del turisme. S'han fet en nom de promoure la massificació. Encara més, fan d'incentiu per dir que vinguin més cotxes. Això no ho ha fet el turisme, ho ha fet la massificació. Els sis o set solars que hi ha ara al poble on es pretén construir no ho fan per promoure el turisme, ho fan per promoure la massificació. Les onades d'immigració que hi ha ara a les illes no venen perquè hi ha turisme, venen perquè hi ha massificació. El turisme i els migrants no són culpables d'això, ho és la massificació.

Les noves Fires d'Ocupació locals, arranjades pels polítics de torn i que de manera pomposa qualifiquen d'èxits aclaparadors no es duen a terme a causa del turisme, es duen a terme perquè hi haurà massificació..., llevat que els hotelers decideixin fer allò que no fan els polítics: assegurar-se que el seu personal pugui viure on no els hi cobrin 1200 € de lloguer mensual els tres mesos i mig que estan contractats. Amb més turistes que mai!!!

Esper que s'hagi entès bé aquesta opinió meva. Que s'hagin entès bé les diferències entre turisme i massificació, entre ple i massificat. Per pura lògica, en nom del benestar social, el turisme NO pot fer mai mal a una societat. Ho fa la massificació i els qui la promouen, MAI el turisme en si mateix.

Dedicat a n'en Didier i na Céline, dos clients francesos que vaig conèixer i que em digueren que no tornarien fins que no hi hagués turisme. Ara ja sé perquè ho deien. No els he tornat a veure més d'ençà.


 Miquel Estelrich Bestard