Anar a fira o millorar el destí?

 

Enguany ha estat una excel·lent temporada turística. No cal esperar a les dades oficials. Enhorabona! Han vengut més turistes que mai i han gastat més doblers que mai. Hem arribat a sostres inimaginables i superat el sostre dels 2.000.000 de persones damunt Mallorca.

Així les coses, ha d’anar l’ajuntament a fires turístiques? Hem d’aprofundir en el mercat britànic? Què hi feim a les fires turístiques a banda de les fotos oficials i el corifeu amb els mandataris autonòmics? Quina despesa anual es gasta l’Ajuntament per anar a fires? ...i la pregunta del milió: Venen més turistes pel fet d’anar a fires?

Són preguntes d’ahir, d’avui i de demà.

“L'evolució de la demanda de viatges des del Regne Unit es veurà "molt condicionada" en els propers mesos per la situació econòmica del Regne Unit, on convergeixen un creixement econòmic dèbil, taxes d'inflació encara altes i majors tipus d'interès, que influeixen en l'economia familiar "i podria modular el seu comportament com a consumidors i viatgers al limitar el pressupost de les llars britàniques". Aquesta és la conclusió d’Hosteltur respecte a la world travel market on ha anat la nostra flamant regidora de turisme. Ho heu entès?

Calia anar-hi? Què hi fan els polítics locals a les fires turístiques d’abast mundial? La pregunta no és d’ara, és de sempre. Va per a tots. Tots fan el mateix. El que no sabem el què hi fan. El Govern Balear ho justifica dient que presenta “els projectes finançats amb fons de l’impost del turisme sostenible per a la conservació i restauració del medi natural i la biodiversitat de les Illes Balears”, el de Calvià els hi dedica "One Tourist, One Friend", una cançò rumbera que el 2024 frega la vergonya aliena (batle ballant inclòs):




No doneu idees, ens diuen. L'ajuntament de Capdepera, amb la serietat que el precedeix, remarca la importància del mercat britànic al nostre municipi. Silenci.

Si algú fos capaç de demostrar que la presència de polítics locals a fires aporta  a Capdepera contingents de turistes, tot i que sols fos un turista més, seriem capaços de les més amargues penitències. 

La IA diu que hi ha diverses raons per les quals alguns podem pensar que els polítics mallorquins no haurien d'assistir a fires turístiques:

  1. Afavorir interessos privats: Hi ha qui argumenta que quan els polítics participen en fires turístiques, poden estar afavorint els interessos de grans empreses turístiques o de lobbies turístics en lloc de la sostenibilitat del territori i el benestar de la ciutadania. Això pot ser interpretat com una forma de "captura del poder" per part de grans actors econòmics.
  2. Turisme massificat: En una illa com Mallorca, on el turisme massiu pot generar greus problemes de congestió, contaminació i deteriorament de l'entorn natural, alguns consideren que els polítics haurien de treballar més per gestionar aquest fenomen de manera sostenible. Anar a fires turístiques pot semblar una manera de promoure el turisme en lloc d'apostar per alternatives més equilibrades.
  3. Imatge de "desconnexió": Si els polítics mallorquins són vistos com a part del circuit turístic internacional, pot generar la sensació que estan més interessats a promoure la imatge turística de Mallorca que a resoldre els problemes reals de la societat local. Aquesta imatge de "desconnexió" pot restar-los credibilitat davant de la població.
  4. Manca de diversitat de models econòmics: Si els polítics es concentren excessivament en el turisme, poden estar donant l'impression que no tenen un pla per diversificar l'economia de l'illa i reduir la dependència d'un sector tan vulnerable a crisis externes (com les pandèmies o les fluctuacions econòmiques globals). Això pot generar preocupacions sobre la sostenibilitat econòmica a llarg termini.
  5. Desviació de la seva responsabilitat local: Molts ciutadans poden sentir que els polítics haurien de centrar-se més en problemes locals, com la vivenda, la sanitat, o l'educació, en lloc de dedicar-se a promocionar el turisme. Això podria ser vist com una distracció de les seves responsabilitats envers la comunitat local.


Tots sabem que la millor publicitat és el boca a boca. Des d’aquest forat sols voldriem reflexionar sobre el fet que en lloc d’anar a fires es podrien tenir les oficines de turisme obertes matí i horabaixa, I els dissabtes i diumenges, per exemple. La neteja, seguretat, cultura,…són serveis per als ciutadans dels que en gaudeixen els turistes. I per cert, algú sap com es solucionarà l’aparcament de Cala Agulla?

Calla!, que això ho anunciaran a l’ ITB de Berlín.