Reforma circulatòria per tenir més aparcaments?

 
Fa anys, un turista ens escometé: "Aquí comprau els senyals de tràfic a quilos?". No existeix un registre de quantitat de senyals de tràfic per km2, però d'haver-lo Cala Rajada seria entre els llocs punters.

Enguany el consistori ha habilitat diversos aparcaments dins de Cala Rajada. A l’entrada i els polèmics de la plaça del Carme. Com hem pogut comprovar, de poca cosa han servit. La saturació ens ha guanyat. Ara se’ns presenta una reforma circulatòria per tenir més aparcaments. Pensem-hi!

Dels articles publicats a Cap Vermell sobre l’aparcament al carrer sant Andreu cantonada amb l’Agulla, sembla que s’ha optat per autoritzar l’aparcament a ambdues bandes que sancionar els mal aparcats. La circulació a Cala Rajada te una lògica fins que es supera el carrer de l'Agulla. 

Abordar el problema d’una reforma circulatòria exigeix una visió global de la mobilitat urbana ja qualsevol acció afecta la resta de zones.

S’ha entendre que qualsevol acció ha d’anar dirigida a afavorir els mitjans de transport sostenibles com ara anar a peu, en bicicleta o en transport públic. El model basat en el cotxe privat és insostenible i contaminant i a més és injust, ja que ocupa una gran quantitat d’espai urbà que es podria dedicar a altres formes de desplaçament.

També s’ha de ser conscients que, com passa per tot arreu, possiblement els turistes no puguin arribar davant l’hotel amb un autobús gran i que hauran de caminar 50 o 100 metres si l’hotel no te una entrada per l’autobús.

Hi ha prou exemples de reformes circulatòries amb èxit per prendre exemples. Artà sense anar més lluny.

Tot això hauria de formar part d’un «Pacte de Mobilitat» on es marquin molt clarament els objectius i les accions a seguir a mig i llarg termini, ja que és important que les decisions polítiques comptin amb el consens de tots els agents implicats: polítics, econòmics i socials. És clau que els responsables polítics entenguin la mobilitat com un element d’interès general i que qualsevol acció ha d’anar en benefici de tot el poble. Tot allò que no s'ha fet en més de 10 anys, ara ja és una urgència.

De no fer-se així, tot seran pegats provisionals que no aportaran més que malestar a la ciutadania. I no oblidar que a sa Gravera es podria habilitar un gran aparcament que, amb altres mesures com la zona verda, aparcament sols per a residents, donàs solució al problema.