Clica per ampliar la imatge

Fa dues setmanes vam desmentir el mite que afirmava que no es podia posar una a davant un complement directe i us vam exposar alguns casos especials. Per no atabalar-vos hem deixat passar un poc el temps abans de continuar amb les dues circumstàncies que ens faltaven per explicar.

En primer lloc, si el complement directe és animat (designa un ésser viu) i va introduït per un interrogatiu o un exclamatiu (qui, quins, quina, quines, quin, quants, quantes), pot portar una a al principi només si hi ha ambigüitat i podem confondre subjecte i complement directe, cosa que sol passar quan aquests dos elements coincideixen en persona i nombre. Fixau-vos en la diferència entre demanar A qui creis que ha trobat la meva filla a un pub? (en aquest cas, la meva filla ha trobat algú) i Qui creis que ha trobat la meva filla al pub? (en aquest cas, segurament entendrem que algú ha descobert que la meva filla era al pub). Un altre exemple: no és el mateix A quin jugador triarà el Mallorca? (l’equip triarà un jugador) que Quin jugador triarà el Mallorca? (en aquest cas, la interpretació més lògica és que un jugador triï formar part de l’equip).  Anau amb compte, perquè casos com Quins jugadors heu triat per al partit de demà? no porten a perquè no hi ha ambigüitat (els jugadors són 3a persona del plural i el verb està en 2a persona del plural).


Per altra banda, la a és optativa quan hi ha un quantificador referit a persones (tothom, ningú, cada u, cadascú, qualsevol, ningú, algú, etc.) que s’usa com a pronom, encara que no hi hagi ambigüitat. És el cas de L’entrenador ha saludat (a) tothom abans de presentar la seva dimissió. En canvi, és obligatòria amb quantitatius (molts, pocs, bastants, uns quants, etc.) i indefinits (uns quants, uns, uns altres, etc.) en plural que s’usen com a pronoms. És el que passa a Aquesta decisió ha afectat a molts. Aquí cal tenir en compte que si apareix el pronom en, no es fa servir la preposició a. És el cas de Aquesta decisió n'ha afectat molts [de clubs, per exemple].

Com heu pogut veure, de vegades es pot posar a davant de complement directe, però és en molts pocs casos. Teniu-los en compte!