Clica per ampliar la imatge



Avui dl., 15è dia d’abr., us portam el darrer article sobre abreviatures.

Durant els darrers mesos us hem parlat d’abreviatures amunt i avall, però no n’hem esmentat unes que són d’ús ben habitual: les dels dies de la setmana, els mesos de l'any i els nombres ordinals. Totes aquestes abreviatures les podem trobar a cartells i calendaris i les utilitzam a l’hora d’organitzar un esdeveniment o prendre nota d’una cita.
Les formes més esteses per abreviar els dies de la setmana són aquestes: dl., dt., dc., dj., dv., ds. i dg. Fixau-vos que, per formar-les, agafam la primera i la segona consonant del nom (excepte en el cas de dimarts i dimecres, perquè es podrien confondre l’un amb l’altre).

Pel que fa als mesos de l’any, les formes més habituals són gen., febr., març, abr., maig, juny, jul., ag., set., oct., nov. i des. Fixau-vos que alguns mesos tenen noms tan curts que no s’escurcen!


En el cas dels numerals ordinals, s'abreugen amb una xifra i la lletra final del nom, seguida (o no) d’un punt. Així, tenim que primer s’escriu 1r. o 1r, segon és 2n. o 2n, quart és 4t. o 4t, cinquè és 5è. o 5è,... I així fins a l’infinit. Si us fa il·lusió, també podeu utilitzar les lletres volades (tot i que no són d’ús gaire freqüent). En aquest cas, d’acord amb el que s’ha fet tradicionalment en tipografia, cal escriure l’ordinal amb un punt, que ha d’anar entre la xifra i la lletra volada: 1.r, 2.ns, 4.t, 5.è, 6.a,... Aquesta no la sabíeu, eh!

Això sí, heu de tenir en compte que les abreviatures dels nombres ordinals tenen forma de masculí i femení, així com de plural i de singular. El plural s'escriu amb les dues últimes lletres del nom del nombre, per tant, per abreviar primer, primera, primers i primeres s’hauria d’escriure 1r, 1a, 1rs i 1es. El truc és fixar-se en com acaba la paraula que es pretén abreviar.

Per si us passa pel cap: en els ordinals amb nombres romans no s’hi pot afegir cap abreujament. És per això que a final d’any organitzarem les VII Jornades de Qualitat Lingüística als Mitjans de Comunicació i no les *VIIes Jornades. També us volem recordar que quan l'ordinal abreujat es fa servir al costat d'una denominació escrita en majúscules, es continua escrivint en minúscula: 7es JORNADES DE QUALITAT LINGÜÍSTICA ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ.

Un cop hagueu assimilat tota aquesta informació estareu més que preparats per escriure qualsevol cartell.