La diada de l' Esperança –ha quedat ben patent enguany– ha passat a ser una festa per a la Tercera Edat, per a la gent major, inclosos els capellans (amb algúna excepció, que és la que confirma la regla).










  
  El 18 de desembre i les celebracions dedicades a la nostra Patrona del Castell, és hora ja que es replantetgin, crec, en benefici del futur de la mateixa festa. El mig centenar de persones que participaren (quasi el mateix nombre que els derrers dos anys) a la processó no justifiquen la desfilada.

   La víspera de l' Esperança, en canvi, és tot una demostració del sentiment gabellí per la festa religiosa. ¿Per què –es una opinió– el vespre abans no es puja en processó la imatge des de la parròquia al Castell, es fan les completes (que sempre són molt concorregudes) i acabades aquestes es torna a la parròquia amb més gent acompanyant la Mare de Deu? I després, si cal, fer la "torrada" o l'espectacle que es vulgui.

   El dia de l' Esperança, la Misa Major com fins ara, al matí, amb la darrera novena i punt i final.

  Tanmateix, aquesta festa és i será dia feiner, els joves i nins estan ocupats amb els seus treballs i amb l'escola i, per tant, la perpetuació de la festa em sembla poc menys que impossible. El vespre abans he anat observant que hi ha nins i joves a les completes. Tal volta, substituir el capvespre de la processó per un acte mes multitudinari –amb més gent com la que hi ha a  la víspera–, la nit del dia 17, podría donar un millor resultat que conservàs la tradició i l'estimació a la Mare de Déu. Continuar amb la processó el dia 18 al capvespre –no ho dubteu– extingirá definitivament la festa.


Bartomeu Melis Melis