Acabam la recordança quan es compleixen, ja, 51 anys d’aquella inauguració del 7 d’abril de 1971. Tancarem els episodis amb l’obertura del centre. A continuació:


15 de setembre de 1971:  Les Noves Escoles obrin de pinte en ample








Escrit: Font Arxiu Meyme   





 

  Cinc mesos després de la inauguració, el 15 de setembre, el nou Col·legi de s’Alzinar de Capdepera obri les seves portes per acollir als 350 alumnes, el primers de la llarga llista en la història del mig segle transcorregut.  La denominació definitiva del centre, segons l’acta  de constitució del consell amb data d’obertura, és el d’Escola Nacional Graduada Mixta, sota la direcció de don Miquel Moll Coll.






Acta de constitució i obertura de s’Alzinar 


Miquel Moll Coll

El claustre de professors quedà format pels mestres Miguel Moll Coll, Isabel Maria Amengual Espinosa, Joan Llull Estades, Francisco López Tomás, Antoni Sureda Sancho, Apolònia Rosselló Burguera, Sor Margalida Puigrós Sbert i Andreu Gayà Dalmau.


Foto claustre de professors

Francisco López Tomás és escollit com a secretari del centre. La Junta Econòmica i de menjador quedà integrada  pel director, senyor Moll, i els professors Llull i Amengual. En representació dels pares d’alumnes, el senyor Jaume Massanet Lliteres.

El primer d’octubre s’ inicia el servei de transport amb  bus escolar des de Cala Rajada i Canyamel. També en aquesta data comença el servei de menjador, a càrrec de les monges franciscanes, cuineres i auxiliars, amb supervisió de la mestra Isabel Amengual. Les religioses tenen cura de la neteja del centre amb l’ajut econòmic de l’Ajuntament.  

A més dels 8 mestres assignats a  s’Alzinar,  a inicis del curs 1971-72,  s’incorpora-ren al claustre els docents: Dolores Sica García, Antonio Corrales i José López Gasteiz . Com que no es comptava amb titular per a música, Elionor Gòmez-Quintero Garau fou convidada per impartir classes d’aquesta especialitat.  La Delegació Provincial autoritza Elionor, la qual cosa va produir alegria entre el pares- ja que a Capdepera està fortament arrelat l’esperit  musical, que és constant dintre d’altres organitzacions culturals locals, des d’antic- i Gómez hi està molt vinculada.

La partitura de l’himne de s’Alzinar- amb lletra de Joan Nebot, Rai, i música del mestre Bartomeu Oliver- es fa entrega a l’inspector d’ensenyança per a constància a la delegació, en una visita efectuada per aquest  al col.legi, per anunciar l’ampliació d’estudis de Batxillerat Elemental. Un petit cor d’alumnes interpreta l’himne per a aquesta ocasió.


Entrada alumnat (imatge un poc deteriorada pel temps) el primer dia d’escola

Leonardo Arrop, catedràtic de la UNESCO, infatigable viatger, australià de naixement, és nomenat professor d’anglès i s’incorpora al claustre. Arrop, a banda de les sis hores diàries de classe, ensenya a un bon nombre d’al.lots coneixements idiomàtics de cara al turisme, comptant amb la col·laboració del professor de francès, Marcelino López Sirer.


Marcel.lí López Sirer 

Abans d’acabar el curs 1971-72 (com hem dit, el primer del nou centre), s’Alzinar rebé la visita d’un centenar d’estudiants provinents de Belfast (Irlanda), de vacances a l’illa. L’Assemblea del Sindicat d’Ensenyança i la Delegació Provincial recomanaren una aturada al col.legi de Capdepera, que consideraven modèlic per la situació i per ser de nou encuny.  Es denominaven Ireland Blues Skies. Dinaren al menjador, visitaren el castell, les coves i altres indrets de la nostra zona. El batle Fuster els entregà un obsequi-recordança de la seva visita, traduïda amb artística senalleta d’obra de “pauma”.



Nins de Belfast entrant al Centre

225 nins d’ambdós sexes omplen el menjador escolar a diari.  En hores extraordinàries, després de dinar, s’imparteixen cursets de Formació Professional, Servei Social i per a monitores de cuina entre dones interessades.











Cuina i personal  i vista parcial menjador.


Un espaiós gimnàs per a un aforament de 425 alumnes- per un cost de 5 milions de pessetes- es construeix a l’esplanada del camp d’esports, al costat mateix de les escoles. Es tracta d’una donació de la família March Servera, destinat a pavelló esportiu per a distintes disciplines.

I fins aquí el més rellevant de l’any inaugural del col·legi de s’Escola Nova, que hem intentat resumir en set capítols amb la intenció d’honorar aquest mig segle; els primers 50 anys de la institució docent, cabdal en l’ensenyança d’una part important dels habitants de Capdepera.

Llarga vida a s’Alzinar!   Per molts d’anys!

 



Bartomeu Melis “Meyme”