Altres cròniques d'abans de s'Alzinar 










Escrit :  Font Arxiu Meyme



 

A l’anterior capítol citàvem a Joan Llull Estades com autor de noticies de fa mig segle, abans de l’edificació i obertura de les noves Escolar de s’Alzinar de Capdepera. En aquesta ocasió deixarem constància de les cròniques d’un altre corresponsal, el de la premsa del MovimientoDiario Baleares”,  Jaume Tous Flaquer “Jato”, referides a 1967/1968, versant sobre la manca d’edificis escolars a aquesta localitat, tot i haver-hi dependències adreçades a l’ensenyança (com es va quedar palès a la primera entrega). Per cert, Tous va compartir dependències de l’edifici de les Escoles de la plaça de l’Orient, ja què, allí, també, hi havia la Germandat de Conradors i Ramaders, de la que Jaume fou el Secretari durant més de 25 anys. 

Baleares, diari de la premsa del Movimiento

Llegim a D.B. “Jato”:

            __” Parlarem avui , de forma breu, d’un tema que quasi mai hem tractat i què, sens dubte, és dels més importants: la vida docent local. Problema molt  graponejat però de vital interès  com és la manca d’un adient Centre d’Ensenyança que replegui les degudes condicions que necessita tot professor i alumnes, punt aquest què, darrerament, sembla serà resolt per ser un assumpte que les nostres autoritats tenen actualment sobre la taula malgrat l’existència d’un cert dubte, en el sí d’una gran part de la població, respecte a l’emplaçament definitiu de les Escoles . Si bé sobre aquest aspecte està traçada una línia definida amb traces bastant expressives que ens porten a poder assegurar, segons els plànols ja esbossats, que la construcció del nou col·legi es farà als terrenys de s’alzinar de Ca’n Coll. Nosaltres voldríem recalcar, sense ànim de fer demorar per més temps l’assumpte, la dèria que personatges del poble suggeriren a una sessió del Ajuntament sobre l’edificació d’aquest Grup Escolar al terrenys  confrontants amb la carretera d’accès a Cala Rajada. Resumint: el poble no vol ni pot esperar més. 40 anys d’espera han estat més que suficients; per això, en nom del habitants de Capdepera llançam a l’aire: “ el lloc on es facin és cosa fútil, no més cavil·lacions i mans i braços a l’obra, senyors! Necessitem Escoles!”.

Jaume Tous Flaquer "Jato"

__” No ens fitxarem, en aquesta ocasió, amb les activitats realitzades en el cursos passats ni amb  les que puguin fer-se en el transcurs dels propers 1968/1970. Els quatre centres docents, d’ara mateix, a Capdepera són instal·lacions provisionals des de l’any en què, qui això escriu, jugava a bolles de pedaç per devers Ca’n Pastera.  Son aquests, com a recordança pels que ens llegeixen: 

1)  Escola Nacional ( fa poc temps va ascendir a Graduada) de Nins, amb dues aules, dirigida per don Miquel Moll Coll, amb els mestres Joan Alzina Socies i Joan Llull Estades, tots ells recolzats per un grup de col·legues que componen, en aules a banda, el claustre de professors de l’Acadèmia de Batxillerat Elemental (seccions masculina i femenina). Als vespres, en aquesta Graduada, es donen classes per adults segons les oposicions de la Campanya d’Alfabetització).

2) Escola Nacional de Nines de les mestres Isabel Amengual Espinosa i Catalina Melis Massanet, ubicada a la planta baixa del  Consistori Municipal o “La Sala”.

3) Escola Nacional de Sa Torre de Canyamel, regentada per la senyoreta Assumpció Noguera.

4) Col·legi Sant Francesc d’Assís, de les Monges franciscanes, amb Guarderia Infantil, dirigida per  Sor Margalida de l’Amor Hermoso i Sor Margalida Puigrós.


Aula de nines del col·legi Sant Francesc d'Assís

Passam a Cala Rajada i allí hi trobam l’Escola Nacional Unitària de Nins del mestre Antoni Sureda Sancho; la Escola de “Orientación Marítimo-Pesquera” que dirigeix don Vicenç Nadal Bosch, amb preparació per a Batxillerat. I, finalment, el col·legi de les Franciscanes, la qual compta, de fa molt poc, amb una Guarderia infantil per a nins i nines de totes les nacionalitats”.

Mestre Vicenç Nadal Bosch

Vida docent.- Es digne de menció la feina del professorat amb la natural col·laboració dels pares de nombrosos alumnes d’ambdós sexes, que han pregonat als quatre vents al llindar del nou curs la seva satisfacció per les ensenyances rebudes. Una nota que ens ha estat facilitada per la directora del col·legi de Sant Francesc de Capdepera, sor Margalida del Esperitsant Puigròs, fa referència als exàmens que han realitzat  en aquest curs 1967 les alumnes que s’han distingit amb el títol acadèmic de Comptabilitat i Càlcul comercial, aprovades dels tres cursos impartits: Maria Terrassa Nebot, Maria del Rosari Nieto Esteva, Paquita Pérez Parra, María Eugènia Rodríguez de la Rosa, Àngela Flaquer Ruiz, Bàrbara Pascual Ferrer, Bàrbara Alzina Gelabert, Margalida Alzina Mayol, Dolors Pérez Parra, Àngela Pons Mesquida, María Font Gayà, María Vives Garau, Cati-Mari Lòpez Bernad, Rosa Julià Flaquer, Maria Antònia Llabata Cursach i María Guiscafrè Mayol. Amb notes d’excel·lent.

Rectoria. Aula de Llatí i Religió. Vista des del solar on més endavant feren les Escoles Noves

Feliços records per unes nines, jovenetes elles, que s’avançaren a l’adveni-ment de les tan delejades noves Escoles de s’Alzinar.

Continuarem…