Cròniques escolars d'abans de l'obertura 









Escrit :  Font Arxiu Meyme

 





 En el ja saldat  2021 s’han complit 50 anys de la inauguració – desprès de tres d’obres – del Col.legi S’Alzinar de Capdepera. Triste celebració, sens dubte, degut a la pandèmia que ha assolat a la humanitat i pel deteriorament que amenaça una part de l’edifici,  que ha forçat a desallotjar un bon nombre d’aules. Sí, ¡ trist aniversari, aquest, malauradament!.

En el bagul dels records de la Escola Graduada que va estar ubicada a la plaça de l’Orient – oberta, als estudiants, que esdeveniràn, d’aquí a sis anys, 90 –  s’amonteguen escrits, narracions, cròniques…, què, un dels docents que transitaren per les seves aules, va recopilar  i traduïr en informacions periodístiques per la seva condició de corresponsal del Correo de Mallorca i de París-Baleares ( setmanari, aquest darrer, adreçat a emigrants mallorquins amb residència a França). Ens referim al mestre Joan Llull Estades, un professor que va acabà la seva etapa docent a s’Alzinar, col·legi al que desitjam dedicar – en base a les esmentades recopilacions i a petició dels responsables d’aquesta revista digital – un grapat d’articles extrets del Arxiu que ressa la capçalera d’aquest escrit, amb la intenció de esbrinar una recordança que fassi apaivagar les no celebracions del llevat 2021 que, suposam, se hauràn traslladat, si aixì Dèu ho permet, al actual 2022, amb l’esperança de que la reforma sigui solventada definitivament.

Transcribim, per iniciar un recull de la història prèvia a la posada en marxa del nou col·legi, els continguts dels retalls recollits, aquí i allà, de la deixa literària del professor Llull Estades. Es tracta d’un polsim de petites notícies, quasi casolanes, d’anar fent, anecdòtiques, pròpies de les cròniques d’aquell temps què, d’alguna manera, han de servir de prolegòmens, de pòrtic, a la història del edifici escolar estrenat al 1971, que es pretèn contar.

1966/67: 4 anys abansNoticiari Escolar:

**  Les Escoles de nins i nines de Capdepera gaudiren de la festa de Sant Josep de Calasanç, amb motiu del “Día del Mestre”.  Escoles i col·legis així com altres centres d’ensenyança de la nostra demarcació tancaren, aquest día, les seves portes per a la vacances,  organizant-se per tal finalitat una concorreguda i joiosa excursió a llocs propers.

** A l’Escola Mixta de Sa Torre de Canyamel s’ ha produït una vacant per nova destinació de la mestre, senyoreta Margalida Ponsetí , la qual passà a Ciutat, a la Secretaría d’Ensenyança Primària.

** Exàmens:  Aprovà el 6è. any i revàlida de Batxillerat superior la jove Pilar Llinàs Caldentey, ex-alumna local interna al col·legi de la Puresa de Ciutat.  Amb notes de excel·lent i notable sortiren amb bon nom de les proves de mecanografía per estudis comercials en el col·legi de Sant Francesc d’ Assís d’aquest poble, les alumnes María Sureda Flaquer, Margalida Gomila Gelabert, Margalida Mayol Terrasa, Antònia Más Reixach, María Tous Llull i Maria Antònia Carrió Payeres. En el Centre especialitzat d’Estudis de Comerç de Palma, al carrer del Sol, les esmentades senyoretes superaren l’exàmen de contabilitat i economía comercial.

**  La Direcció General d’Ensenyança Primària ha remès a l’Escola Nacional Graduada local, una Biblioteca escolar amb un contingut de 106 exemplars literaris, la qual cosa permetrà a l’alumnat disposar de llibres molt atractius i pedagògics que recolzaràn als mestres en la seva labor educativa.

** Festa de fí de curs a l’estatge de “Ses Pedreres”, del profesor Marcel·lí López Sirer, adscrit a l’Acadèmia d’Ensenyança mitjana de Capdepera, del carrer Plà d’en Cosset. A aquell casal es va celebrar una simpàtica festa on va assistir un nombrós grup d’alumnes als que es va obsequiar amb suculent “lunch” i festa amb música fins avançada la nit. Per cert, que molts de progenitors no donaren el “vist i plau” a la seva tanyada per assistir a aquella fest,a per raons que les informacions del “Correo de Mallorca”  preferiren obviar. ¡Eren altres temps!

Per a situar al lector en tot quan fins aquí s’ha escrit, i com a curiositat per uns i informació pels que no coneguèren el que aquí es conta, significar que Capdepera comptava, en aquells llunyans 1965/ 1970, amb 2 escoles per a nines a la plaça del Sitjar; una Mixta a Canyamel, aprop de Sa Torre, unipersonal, per no més de 12 alumnes de les possesions d’aquelles contrades ( fou derruïda quan es va fer la rodona de l’encreuament de les carreteres Son Servera- Artá-Capdepera);  la Nacional Graduada per a nins, de la plaça de l’Orient; una Acadèmia de Batxillerat i Comerç, al carrer Frai Jesús E. Massanet; un aula d’idiomes, a Segadors Gabellins; el Col·legi de les Religioses Franciscanes  (carrer Ramón Llull) per a nines i també pàrvuls d’ambdós sexes; Mecanografía, Contabilitat i Repàs al carrer Sa Pleta; i, a la Rectoría parroquial, estudis de llatí i religió. I, això, cenyint-se, únicament, a Capdepera poble.  

Una avançada cultural en aquest racó del Llevant de Mallorca.

Continuarà…