Per Bartomeu Melis, Meyme

Any 1909. Endinsada al penya-segat del Cap Vermell (fotos de l'arxiu de Hans Paresent)


Suposadament, quasi probable, quan Hans Paresent, amb la seva càmera, el 1909, transità per Canyamel i s'endinsà per les muntanyes de s'Heretat, ho fes pels viaranys de camins de cabra i bísties que portaven, entre d'altres llocs, al Cap Vermell. 

Des de sempre ens han dit que, a inicis de 1900, un dels ermitans d'un grup de la mateixa orde que recol·lectaven camamil·la i fonoll marí per aquelles contrades, va topar amb la immensa obertura que s'enfonsa dintre el penya-segat que mostra una de les imatges que adjuntam.

Sembla que, a aquell temps, poder accedir a les Coves que avui coneixem "d'Artà" -per ser propietat privada d'un senyor del  poble veïnat- es feia difícil si, abans, no havien passat pel davant d'unes altres grutes què, fins fa poc temps, es coneixien com a "Coves Petites", les quals, fa uns anys, algú les va fer malbé mitjançant construccions ubicades al damunt de l'entrada d'aquestes precioses covasses on podíem contemplar un nítid i transparent llac d'aigua cristal·lina, amb estalactites i estalagmites, i que mai, ningú, no va voler explotar. L'enrunament de la "cova petita" fou una mala decisió. Perquè, idò, l'esplanada, amb mirador, sota la corba on hi havia l'esmentada covassa? No, allí hi reposaven els carros tirats per bístia i qualque carruatge o galera de gent benestant que volia visitar les Coves. Tal volta, res a veure amb la cova del llac esmentada.

No ens desviem del tema que ens ocupa: Hans Paresent tingué que utilitzar qualque llum de benzina per a contemplar l'interior de les Coves –el color de la fotografia de l'interior, que acompanyam, es força eloqüent per la negror de les columnes--, ja que, fins vint anys més tard, l'any 1929, concretament l'11 de setembre, amb motiu de la inauguració de la carretera d'accés a la gruta, no es va dotar als principals passatges de la cova de més potència lumínica a base de "petromax".



Interior de les coves, sala de les columnes

La imatge d'aquest personatge que sembla tal ment una efígie militar, que contempla d'allà dalt, la mar, a la mateixa boca d'entrada a les Coves, recorda la figura de l'infant Jaume de Borbó, fill del rei d'Alfons XIII, que va visitar l'indret. I què, tal volta, no guarda cap mena de relació amb aquella família reial.




Entrada a les coves amb silueta de militar mirant la mar.