1 de maig de 1924

INAUGURACIÓ DE LA PRIMERA

ESCOLA DE CALA RAJADA

Image



 

L'amic Toni Flaquer "Coix", font inesgotable de documentaciói interessant, ens ha fet arribar la crònica del setmanari "Llevant", que fa referència a la inauguració de l'escola de la Confraria de Pescadors (aleshores Pósito), al capdavant de la qual hi va estar don Toni Massot. Així mateix, ens ha il·lustrat la tramesa amb la fotografia dels membres de la Confraria de l'època; el mestre Massot és el cinquè, començant per l'esquerra, dels que estan asseguts a la filera d'enmig. Els de més edat, per poc que vos hi fixeu, reconeixereu altres personatges de la Cala Rajada de la primera meitat del segle XX. 

A continuació teniu la transcripció d'aquell important esdeveniment, de l'any 1924.

   Dijous, dia 1 de maig, era per als cala-rajaders una data notable, puix en tal dia tingué lloc la inauguració de l’escola del Pòsit de Pescadors.Els mariners de Cala Rajada daren a l’acte la importància que en realitat té. Havien adornat els carrers amb banderes i pins. D. Joan Serra, Comandant de Marina del destacament d’Alcúdia, fundador i ànima del dit Pòsit, havia vingut d’Alcúdia al matí per a organitzar la festa. A les tres del capvespre, el Sr. Rector beneí el local de l’escola i després les autoritats i els nins de l’escola, acompanyats de la banda, es dirigiren a la capelleta i cantaren un solemne Te Deum; en el local social hi hagué l’acostumat refresc, per a les autoritats i socis del Pòsit, amenitzats tots els actes per la dita banda.

Al final, des de la terrassa de D. Francesc Castellet, D. Joan Serra dirigí, al nombrós públic, la seva autoritzada paraula, enumerant els molts beneficis que la classe pescadora ha reportat del Pòsit que ha fundat; entonant un himne a la professió marinera, que arrancà molts i llargs aplaudiments; ho féu amb tant d’entusiasme i descriví tan al viu els perills de la vida de mar, que més d’una vegada les llàgrimes corrien per la cara d’aquells valents mariners.
El seu discurs va ésser molt aplaudit. D. Joan és un vertader orador.El nostre Sr. Rector dirigí també la paraula al públic, assenyalant als mariners l’obligació que tenen d’ésser agraïts als seus benefactors, i actualment, a més de D. Mateu Melis, fundador del Convent de Monges, que fa un bé immens dins aquella barriada, hi hauran de comptar D. Joan Serra i demés fundadors i mantenidors de dita societat, que està donant uns béns incalculables als pobres mariners.Va ésser també molt aplaudit.Finalment, parlà el mestre del Pòsit, D. Toni Massot, explicant els avantatges de la instrucció i assenyalant el programa de la seva nova tasca. Va ésser molt aplaudit i moltes vegades els aplaudiments interromperen la seva hermosa oració.

Hi assistiren el Batle i el Tinent Batle, D. Bartomeu Moll; el Jutge, D. Toni Vaquer; el Tinent i el Sergent de carrabiners; el torrer de fars, D. Ramon Roca; el Sr. Rector i el Sr. Vicari.
Mereixen l’enhorabona els organitzadors d’aqueixa festa tan solemne, que varen ésser els presidents del Pòsit, mestre Enric Mercant i mestre Antoni Flaquer.