Psicòloga i terapeuta
Mélanie Perpiñá del CampoA on no me veia fa un any? Educant un quissó per convertir-se en un ca de teràpia assistida! Què estic fent ara? Educar un quissó per convertir-se en un ca de teràpia assistida. I és que moltes vegades, com bé sabeu, les coses no passen com un s’ho espera.
Un dia vaig rebre la cridada d’un amic informant-me de l’abandó d’una camada de 7 quissons, una mescla de ca de bestiar i bòxer, recent arribats a la canera. Sense plantejar-nos-ho, vàrem anar directe a visitar-los... I quan vaig veure a na Chaska, em vaig enamorar de la forma en que ens va mirar, dels seus gestos i, quan en partir ens va seguir com si ja fos part de la família, vaig realitzar que ella ja ens havia escollit.
Més endavant, així com na Chaska s’anava desenvolupant i demostrant les seves múltiples aptituds, vaig veure que aquesta cussa tindria una funció molt important. Amb la seva dolçor, mansuetud, paciència i alegria, em vaig adonar de la seva capacitat per millorar la vida de les persones.   
Al voltant del món hi ha cans servint en moltes diverses posicions, des de cans de salvament fins a cans militars passant pels cans de policia. Són molt famosos pel que fan. Però alguns passen més desapercebuts, com són els que assisteixen teràpies.
La teràpia assistida amb animals té com a missió aprofitar les avantatges de les mascotes per tractar casos de malalties de tot tipus.  L’objectiu principal del contacte entre la persona i l’animal és millorar la qualitat emocional de l’ésser humà i, a la mateixa vegada, augmentar la seguretat en aquells que han perdut la motivació.

En quins àmbits serveix la teràpia assistida amb animals?
Aquesta tècnica mostra molta eficàcia per millorar la motricitat i modular conductes en pacients que tenen diferents trastorns psicològics (com fòbies, ansietat, depressió i fins i tot autisme o discapacitats intel·lectuals).
Durant la infància, la teràpia assistida amb animals és efectiva amb pacients amb problemes d’aprenentatge i d’atenció. De fet, un programa que ha demostrat tenir grans beneficis en els nins és el d’introduir un ca a les aules. En lloc de distreure els alumnes, aquells escoles que apliquen aquesta tècnica aconsegueixen més atenció i rendiment per part dels estudiants, a més de desenvolupar habilitats d’intel·ligència emocional.
Cada cop els animals s’utilitzen més pel tractament de fòbies, trastorns d’ansietat i trastorns depressius o amb persones amb poca interacció amb els altres.
Per mencionar un exemple, vaig estar en contacte amb el cas d’una dona que evitava sortir de casa ja que havia desenvolupat una agorafòbia. És un trastorn d’ansietat que consisteix en una por irracional a trobar-se en algun lloc que l’escapatòria sigui difícil (com és un bus o un avió, el cinema, un restaurant, fer cua, un túnel, o simplement estar sol o enfora de casa) o on no es pugui rebre ajuda en cas de sofrir un atac de pànic. Per impulsar a aquesta pacient a recuperar passa a passa totes aquestes situacions que portava anys evitant, se li va proporcionar un ca de teràpia assistida que l’acompanyés sempre que s’havia d’afrontar a situacions temudes.
Gràcies a la feina de l’animal, i sobretot de la pacient, l’evolució terapèutica va ser espectacular. Molt ràpidament, va re-aprendre a gaudir de totes aquelles activitats que antes li eren impossible realitzar. I més enllà del complir els objectius de la teràpia, va desenvolupar una relació preciosa amb el ca i es va convertir en una persona activa i alegre.

Els cans no són els únics terapeutes!
A més dels cans, moltes espècies ajuden en el seu dia a dia a millorar la qualitat de vida de persones amb diferents patologies mentals, com són els moixos, els cavalls i els dofins. De fet, aquests últims són majoritàriament requerits en pacients amb síndrome de Down, autisme i paràlisi cerebral.

Els moixos, per la seva part, estan presents en un gran nombre de geriàtrics ja que és ideal pel tractament amb persones majors. Aporten molta tranquil·litat, permetent que les persones al seu voltant es relaxin amb més facilitat i redueixin els símptomes depressius. Per una altra banda, la teràpia amb cavalls destaca per millorar l’equilibri i el control muscular, a més de fomentar la comunicació no verbal a través de la tendresa.

La companyia dels animals com a tècnica de teràpia
Els beneficis d’aquesta pràctica, especialment amb cans ja que és la més estudiada, són molts. Es millora la empatia, facilita l’apertura de comunicació emocionalment segura entre el terapeuta i el pacient, es promou l’estímul mental, s’impulsa la socialització i les persones es mostren més alegres i obertes, disminuint l’ansietat i l’estrès i millorant l’estat d’ànim. A més, els animals tenen una manera particular d’acceptar incondicionalment a les persones sense qualificar-les.

Sense dubte algun, un animal a la nostra vida pot arribar a ser molt favorable. Desitjo que na Chaska segueixi desenvolupant aquest caràcter tan especial que té i que molta gent pugui treure profit de la dedicació i entusiasme que aquesta cusseta posa per tal d’arribar a ajudar a moltes persones. Espero que tingui molt d’èxit en la seva formació per així complir l’objectiu de fer a les persones més adaptades amb en el seu entorn, més satisfetes amb la seva vida i, sobretot, més felices.

Mélanie Perpiñá del Campo