Història de la Tercera Edat de Cala Rajada, contada per un col·lectiu de Gent Gran




ANIVERSARI AMB HIMNE







Transcripció: BARTOMEU MELIS “Meyme”





 

  El 5 de desembre de 1988, el tresorer de “Sol Naïxent”, Miquel Ferrer Ginard, informa que les existències econòmiques de l’entitat sumen, a favor, 655.610 pessetes. L’Imserso ha subvencionat les activitats socioculturals amb un ajut de 70.000 pessetes.


Aniversari amb estrena d’himne.- Amb motiu del cinquè aniversari de la fundació de “Sol Naïxent”, una massiva representació d’afiliats va concórrer a un acte religiós, en companyia d’autoritats i Banda de Música, a la parròquia, celebrat per mossèn Pere Barceló, que va procedir a la benedicció d’un banderí-senyera representatiu de la Tercera Edat cala-rajadera, confeccionat per Catalina Llanos de Fuster i Magdalena Riera de Melis; el pal i la funda de la bandera foren donats per les famílies Da Silva i Nadal Sunyer; el llaç amb els colors de la bandera espanyola amb floc daurat, l’aportà la família de Joan Pujades.  La senyora Francisca Riera, vídua de Josep Balaguer, i el fundador de “Sol Naïxent”, Vicenç Nadal, apadrinaren l’acte. Es cantà un himne expressament compost per a aquesta efemèride, original de Jaume Fuster Alzina i Maria Antònia Gomis. A la finalització, es reuniren tots els associats, peus davall taula, en un dinar a sa Font de sa Cala, amb final de festa amb atraccions. La senyora Francisca Riera va fer un donatiu a “Sol Naïxent” de 100.000 pessetes. 40.000 pessetes fou la col·laboració de l'Ajuntament de Capdepera per a la festa d’aniversari.


Maria Antònia Gomis, dirigint el càntic de l'himne

Assemblea General.- El 6 d’agost de 1989 se celebra assemblea general. El regidor de l'Ajuntament de Capdepera, Francesc Terrassa, informa dels plànols (avantprojecte) per a la construcció de local social per a la Tercera Edat, exposició que sembla que no va caure de bon grat entre els assistents, per les reincidents explicacions de Terrassa quant a la demora en la posada en marxa de les obres, cosa que – segons explica l’acta de l’assemblea – va causar una desagradable impressió als reunits.


Francesc Terrassa, regidor

El motiu primordial de l’assemblea consistia a renovar part de la junta directiva, i s’havia de procedir a votació de candidats. Formaren la presidència de la mesa electoral Vicenç Nadal Bosch, Joan Pujades Llinàs i  Pere Lliteres Riera. Eren 322 els electors, 112 emeteren vot, una papereta en blanc, una de nul·la i 110 de vàlides. Els resultats foren els següents: Francesc Oleo Piris, 84 /  Pere Sancho Rosselló, 70 /  Nadal Juan Ginard, 45 / Climent Prats Moll, 66 / Miquel Ferrer Ginard, 98 / Isabel Cano Vila, 36 / Petra Font Bauzà, 11 / Catalina Fuster Lareu, 21 i Pere Bonnín Fernàndez, 66.


Antoni Rechac i Vicenç Nadal, ex-presidents

En substitució d’Isabel Cano Vila, que cessava, fou anomenat vicepresident Francesc Òleo Piris, i com a tresorer, Pere Bonnin Fernàndez, sota la presidència d’Antoni Reixac Font. Bartomeu Sancho Llull continuà com a secretari i Miquel Ferrer Ginard, Anna Ratzinger, Joan Melis Sancho i Maria Vaquer Garau serien vocals, igualque els nouvinguts legits  Pere Sancho Rosselló, Nadal Juan Ginard i Climent Prats Moll.  En aquesta reunió, el nou tresorer Bonnín Fernàndez comunica el saldo econòmic de “Sol Naïxent”, que apuja a la quantitat de 709.436 pessetes.


Pere Bonnin Fernández

Decés del president.- El president Reixac pateix una sobtada i greu  malaltia que el manté internat una llarga temporada, la qual cosa li impedeix exercir el seu càrrec, i és substituït per Francesc Oleo, en funcions,  qui pren possessió el 4 de setembre.


L'església de Cala Rajada plena de gom a gom

El 24 de desembre de 1989 mor Antoni Reixac Font. Se li tributen els condols de l’Associació, l’Ajuntament i la Federació de Persones Majors, en homenatge pòstum i amb proliferació de rams de flors i corones. Les manifestacions de dol i l’assistència a les exèquies del finat foren demostració eloqüent de l'estimació dels veïnats per senyor Reixac, que fou, en vida, Contramestre del Port de Cala Rajada, sentiment que demostrat a la vídua i fills en el transcurs del funeral en què es llegiren mostres de gratitud i reconeixement per qui havia estat al capdavant de “Sol Naïxent” en un breu però fructífer espai de temps. Es suspenen els actes programats per a la nit de Cap d’Any d’aquest 1989/90.