Des del 1808, la torre de Capdepera passà a dir-se la Torre Esbucada i seguirà esbucada fins que el temps n'esborri les restes...









Farà una setmana que cremà una trinxa a la carretera que puja al far, a pocs revolts d'arribar al final. Aquella zona ha estat víctima d'altres incendis, l'anterior a aquest darrer, fa just un any. Però no es d'incendis que vull parlar, ja que aquest és un mal endèmic de les nostres preuades muntanyes (Jaume I ja les cremà per conquerir Menorca, o no?). Aquesta vegada vull xerrar d'història.

Prop del darrer ensurt pirolític hi ha la torre de Capdepera, d'estructura similar a la d'Albarca. Si anau a fer un tomb pels voltants veureu que les restes estan ben escampades. Aquesta torre de vigilància va ser construïda cap a mitjan segle XVIII, quan Europa es trobava en una època convulsa i les grans potències (sobretot França i Anglaterra en el Mediterrani) lluitaven per l'hegemonia del comerç marítim. Menorca estava baix domini francès, però a França començava la revolució i els intents expansionistes de Napoleó posaven en alerta Anglaterra.
Les guerres napoleòniques esclataven. Espanya va ser aliat de França en cada una de elles, fins que Pepe Botella (germà de Napoleó) va envair Espanya. L'any 1808, José I Bonaparte (Pepe Botella) ja era rei d'Espanya, i Anglaterra llançà una ofensiva a gran escala contra la costa francesa del golf de Lleó i el comerç marítim. Un dels bucs que tenien aquesta missió era el HMS Imperieuse (avarat a Ferrol al 1797 per la marina española com a Medea i capturat al 1804 per la marina britànica a la batalla del cap de Santa María) i que tenia com a capità Sir Thomas Cochrane (Patrick O'Brian s'inspirà en aquest personatge per a les seves novel·les de Jack Aubrey). Doncs bé, es veu que en un dels seus viatges passà per la costa gabellina i, segons conta al seu diari, es va sentir ofès perquè una bateria li va disparar dues canonades. La represàlia? Dinamitar el polvorí de la bateria que l'havia atacat.

Vet aquí com una vaixell espanyol, comandat pel capità de l'oscaritzada "Master and Commander" va dinamitar la torre de Capdepera. Aquest senyor va fer el mateix amb la torre de Son Bou, a Menorca. Era conegut pels francesos com "El llop dels mars" i els espanyols el coneixien com "El diable", ja que capturà i destruí multitud de vaixells, a més de col·laborar en la independència de Xile.

Des del 1808, la torre de Capdepera passà a dir-se la Torre Esbucada i seguirà esbucada fins que el temps n'esborri les restes. I quan no hi hagi restes, s'esborrarà del record aquest element patrimonial, tal com li succeí a la torre Vella del Cap Vermell i com li succeirà a la torre de Son Jaumell. De la torre Cega no en dic res, perquè el darrer pirata del mediterrani ja s'encarregà d'esborrar el que en quedava. Però almenys va deixar una torre ben a la "vista".

Per cert, tant la torre Esbucada (o de Capdepera), com la torre de Son Jaumell i la torre Vella del Cap Vermell estan declarades béns d'interès cultural (BIC), això representa una mesura de protecció i de conservació d'aquest patrimoni. No sé si des de l'Ajuntament desconeixen el que és un BIC o pensen fer res perquè no s'esborri del mapa aquest patrimoni.

De Ses Terres

PS: 
Resulta que avui mateix (28-07-16) ha sortit publicat al web del Consell de Mallorca que obrirà una linia d'ajudes per a la restauració de les torres de defensa. Diu la informació que tan sols seran susceptibles de restauració aquelles que presenten un estat bó o regular. Només entraria en aquest selecte grup la torre Nova des Cap Vermell o torre d'en Massot. Vaja, que seguim amb les mateixes.