Quanta hipocresia

 









Acab de llegir l’article de na Rosa Estaràs, eurodiputada del PP, al Diario de Mallorca (22/01/2015) “Recordar para no volver a la barbarie” i m’ha deixat completament descol·locat. I no és que no estigui d’acord amb el que diu a l’article, la veritat és que ho compartesc completament. La Sra. Estarás explica que, en moments com els actuals quan  acaben de passar els cruels atemptats de París, és quan la societat no ha d’oblidar les barbàries que hem fet les persones i posa  l’exemple d’Alemanya i de com allà es manté fresca la memòria sobre el que feren els nazis i la voluntat de no oblidar.

La Sra. Estarás ens recorda que “es un buen momento para reflexionar y darnos cuenta de que no podemos olvidar el pasado para que nunca jamás puedan volver a repetirse hechos tan infames”. Idò bé, a jo m’agradaria que la Sra. Estarás o algú del PP (el seu partit) m’explicàs els motius pels quals tot això que explica al seu article no vol que es faci a Espanya. Per què davant la majoria d’iniciatives per recuperar la memòria històrica, el seu partit, el PP, s’hi oposa amb l’excusa de no reobrir ferides? Per què no en volen ni sentir a parlar de la possibilitat d’habilitar el Valle de los Caidos com a museu o alguna cosa semblant sobre els fets ocorreguts durant el franquisme? En canvi la Sra. Estarás lloa el que s’ha fet amb el camp de concentració d’Auschwitz  per tal que la gent no oblidi el que va passar.

Aquí, ens trobam que el PP no vol que es parli de res que tengui a veure amb la guerra civil ni amb els 40 anys de dictadura, fins i tot, un partit que es declara seguidor de les tesis cristianes, no dubta a negar que els familiars de desapareguts durant el franquisme puguin recuperar les seves restes per donar-les cristiana sepultura. Ja no parl que condemnin el cop d’estat d’en Franco (si es consideren un partit democràtic ja ho haurien d’haver fet fa temps), només que un fill pugui enterrar el seu pare dignament al cementeri, idò ni això.

A dia d’avui ens trobam en aquest punt, molt enfora del que la Sra. Estarás va escrivint als diaris. A Espanya, el seu partit no en vol saber res de reflexionar per aprendre d’errors del passat, només faltaria! Res de normalitzar la situació i explicar que un cop d’estat militar i il·legítim va  provocar una guerra civil que va durar tres anys, amb milers i milers de morts i exiliats,  que va dur a la pobresa un país sencer durant molts d’anys, que va impedir que Espanya pogués seguir el mateix ritme de creixement econòmic i de llibertats que la resta d’Europa, en fi, una guerra que va provocar que estàssim 40 anys endarrerits en tots els aspectes respecte dels nostres països veïnats.

Per tot això indigna, i moltes més coses, que la Sra. Estarás al diari ens digui que no hem d’oblidar però llavors fa tot el possible per evitar que recordem.

Mateu Garau Flaquer