Dia 5 de gener arriben els Reis amb juguetes per els infants i també per als grans. Les sabates a la finestra o al balcó amb menjar pel bestiar dels Reis. Dia 6 a molts de pobles representació teatral Dels Reis. La tradició explica que els tres mags eren originàriament tres astròlegs perses que, interpretant i llegint el cel i les estrelles, van saber que havia nascut un nou déu i que, guiats per una estrella o estel, van saber arribar fins a l'indret on hi havia el nounat, a Betlem. L'astrologia ha confirmat que pels volts de la data de naixement de Jesucrist es van produir diversos esdeveniments celestes extraordinaris que podrien ser a l'origen de l'estel que va guiar als tres mags.
L’únic evangeli que parla dels mags o savis és el de sant Mateu. El nom de mag sembla procedir del grec "magoi" que significa astrònom, matemàtic, home de ciència.
Amb el temps aquests mags o savis o astrònoms es transformaren en reis i prengueren els noms de Melcior, Gaspar i Baltasar, en representació dels continents europeu, asiàtic i africà, respectivament.
Melcior és el rei blanc, amb cabells i barba com la neu. És el més jove tot i tenir l'aspecte més vell. La llegenda conta que fou castigat per Jesús per haver fet una mostra innecessària i excessiva de la seva força. És el mag que, segons la tradició, diposità or als peus de l'Infant.
Gaspar és el rei ros. De pell blanca i rosada. Jove. Oferí encens, una goma resinosa, a Jesús.
Baltasar és el rei negre que oferí a Jesús, mirra, una substància resinosa i aromàtica. En les representacions primitives no apareix com a negre ja que la gent d'aquest color era considerada com a infeel.
La llegenda ens diu que podria haver-hi un quart rei, Artabàs, que fou empresonat pels soldats d'Herodes i no pogué arribar mai al portal de Betlem.
La tradició cristiana oriental parla de dotze mags i al cementiri romàs de Sant Pere i Sant Marcel·lí hi ha una pintura on només n'hi apareixen dos.