
M’agrada pujar molts de dies al far de Cap de Pera, als matins, i allí contemplar la mar, l’horitzó i la gran panoràmica de Cala Rajada i els seus voltants...
Assegut sobre els penya-segats, vora sa Torre Esbucada, faig recordança, rememorant fets, persones i personatges de la nostra contrada. I m’ha passat pel cap parlar-vos, lectors de “Cap Vermell”, d’alguns d’ells. Aquí els teniu.
En “Juancito”
En “Juancito” es argentí. Un servidor el va instar a fer-se espanyol i des del 2008 compta amb la doble nacionalitat. És un element amb un cultura excepcional. El seu nom és Juan Gili Prats. Fill de Joan Gili Sirer “Buuc” i de Margalida Prats. Al pare de “Juancito” n’hi havia que el nomenaven “Perón”, en honor del president d’Argentina, Juan Domingo Perón. Amb el seu fill Juan vaig viure aventures inenarrables, en les quals prenguè part la Guardia Civil. Eren els temps de la dictadura de Franco. La darrera volta que Juan va venir a Mallorca, a Capdepera, ho va fer en companyia d’un nét seu, que té la carrera de direcció de cinema. “Juancito” es va retirar de l’Armada argentina amb la graduació de Capità de Navili, a l’època dels “Montoneros”, en la qual es va trobar en situacions critiques i, d’amagat de la Marina, es va inscriure a la Facultat de Dret de Buenos Aires. Quant tingué el títol d’advocat va comunicar als militars la seva retirada i va muntar, de seguida, un despatx d’advocats a la capital d’Argentina. Té una filla que va cursar estudis a l’Hospital Ramón i Cajal de Madrid. Als 22 anys ja era la doctora en l’especialitat de cirurgia a cor obert més jove d’Amèrica del Sud. Actualment és la directora d’un hospital de Buenos Aires i ha escrit dos llibres sobre atacs cardiovasculars.Juancico amb Joan Ladaria
Fundador de Cala Rajada


tripulació del “bou “Camagüey” i, 10 anys més tard, va dirigir els treballs de pesca d’arrossagament amb l’”Àguila”, de la familia “Blancus”, empresa on va romandre 26 anys, fins a la seva jubilació, l’any 1971. El 6 d’abril de 1959, Nadal era el patró del “bou Francisco”, barca de 35 tones que pescava la gamba, amb una tripulació de 6 mariners: Joan Roig Costa, maquinista-mecànic; Leoncio Crespo Moro, Josè Fernàndez Orts, Bartomeu Morey Melis, Maties Esteva Ferrer i Nicolau Nadal, els quals foren protagonistes d’un naufragi, sense desgràcies personals, a causa de l’explosió d’una botella d’aire comprimit per a l’arrencada del motor. L’embarcació es va enfonsar en pocs minuts i els nàufrags foren rescatats pel pesquer “Capdepera”, sans i estalvis.
El bou "Francisco"
Nomenclatura vial

Carrer de ses Roges: Fa uns mesos va passar unes setmanes a Capdepera un nét d’en Jeroni de ses Roges, i estava recopilant dades per a la redacció d’un arbre genealògic. Ses Roges fou una possessió que, sempre, va estar oberta a tothom: qui volia fer algun gran dinar, ben cuinat, a l’hivern podia proveir-se d’hortalisses, carabasses i d’altre menjua que allà venien a 10 cèntims de pesseta el quilo. L’amo en Jeroni era fadrí i es passejava pel terme amb una galera tirada per una ego. Va convidar un gabellí perquè li compràs “Ses Roges” per 5.000 pessetes, un carro i una somera a camvi. El gabellí no va acceptar el tracte, ja que l’indret era pràcticament “marina” i no donava a bastament per al correu, que era el que en aquell temps importava (no sabien què era, això del turisme). Pràcticament, mitja Cala Rajada. Els hereus d’aquell gabellí, quan ho saberen, per poc tupen el “padrí”, que ja estava amb un peu dins la fossa. Un dia, uns nebots de l’amo en Jeroni arribaren de Amerìca del Sud i se l’endugueren al país del Con Sud on residien. Pus mai més saberen res d’ell, a Cala Rajada. La finca es va parcel·lar, com a urbanització, als anys 60, pel “boom” turístic, i l’antiga possessió desaparegué sota les màquines constructores. El primer camp de futbol del “Escolar” tingué un racó de ses Roges com a rectangle de joc.

01.06.14