Un estudi de la UPF demostra que el bilingüisme influeix directament en la morfologia del cervell











Investigadors de la UPF han realitzat un estudi científic, utilitzant tècniques avançades d’imatge, que indica que el bilingüisme comporta avantatges cognitius que van més enllà del llenguatge. Segons la investigació, els subjectes bilingües són més ràpids i eficients a l'hora de prendre decisions en una situació conflictiva.

S'han trobat evidències de que les persones bilingües són més ràpides i eficients a l’hora de prendre decisions, segons un estudi que ha estat coordinat per Albert Costa, investigador ICREA del Grup de recerca en Producció del Llenguatge i Bilingüisme (SPB), de la Universitat Pompeu Fabra, i que s'acaba de publicar a la revista Cerebral Cortex.

L'estudi indica que dominar un segon idioma afavoreix que, davant una situació de conflicte que requereix una decisió immediata, l'elecció correcte es faci més ràpidament. Un exemple d'aquesta mena de situacions en la vida quotidiana seria el conflicte que es genera quan un agent de trànsit indica que aturem el vehicle aixecant el braç quan la llum del semàfor està en verd. La capacitat d'ometre la informació irrellevant i conflictiva (el semàfor) per atendre i actuar segons la informació rellevant (les indicacions de l'agent), seria més eficient en el cas de les persones bilingües.

Més flexibles i amb més capacitat de concentració

La recerca experimental ha consistit en comparar dos grups d'individus: un provinent del sud del Tirol, persones bilingües d’origen italià-alemany; amb un altre grup d'individus monolingües provinents d'Itàlia, d'edat, educació, status social i econòmic, comparables amb les del primer grup.

A ambdós grups se’ls va demanar que fessin la mateixa tasca cognitiva, en el decurs de la qual es va anar mesurant l'activitat cerebral mitjançant tècniques avançades d'imatge, com la ressonància magnètica funcional.

Les tasques cognitives consistien en indicar si la fletxa central apuntava cap a la dreta o cap a l'esquerra, prement el botó de resposta dreta/esquerra, respectivament, i ignorant altres fletxes que apuntaven en direcció contrària que flanquejaven la fletxa central.

Els subjectes bilingües van ser més eficients en ignorar la informació contradictòria que proporcionaven les altres fletxes.

Com a conclusió, l’estudi posa de manifest que les persones bilingües presenten avantatges cognitius que van més enllà del llenguatge, atès que el bilingüisme aporta majors capacitats en el control de l'atenció que s'adquireixen principalment a una edat primerenca.

Canvis en la matèria gris del cervell

A més d’una millor eficiència en dur a terme una tasca, els subjectes bilingües tenen, en comparació amb els monolingües, més matèria gris a l'escorça, una àrea cerebral que és fonamental per suprimir informació irrellevant i conflictiva.

Igualment, els investigadors han trobat una correlació positiva entre el temps de resolució d'un conflicte i la densitat de matèria gris en aquesta mateixa zona del cervell.

Això sembla indicar que el bilingüisme té una influència directa sobre la morfologia del cervell, i que durant el període de creixement el cervell es va optimitzant per dur a terme tasques cognitives que requereixen decisions ràpides i eficients.

El professor de la UPF Albert Costa, coordinador del treball, explica aquesta troballa pel fet que "els individus bilingües s'habituen des de petits a controlar les seves dues llengües i així poden evitar patir interferències entre elles a l'hora de parlar i comprendre el llenguatge".

I afegeix, "aquest procés utilitza les mateixes estructures neuronals que intervenen en la presa ràpida de decisions. El seu ús continuat afavoreix un major desenvolupament anatòmic i, segons les tècniques d'imatge, la necessitat d'utilitzar menys aquestes àrees anatòmiques que les persones que són monolingües, fins i tot en les decisions no relacionades amb el llenguatge".

També han intervingut en el treball Mireia Hernández, investigadora del SPB de la UPF, conjuntament amb investigadors de les universitats de San Raffaele (Milà), Trento, Hong Kong (Xina) i del University College of London (Regne Unit).



























Per LaMalla.cat / ACPG - Redacció (4781 caracters) / 1 FotoUn estudi de la UPF demostra que el bilingüisme influeix directament en la morfologia del cervellLes persones bilingües són més eficients en situacions de conflicte