UN POLSÍ, UNA MICONA DE…

JOAN “CANALS





Tomeu d’es Forn



La primera botiga de “souvenirs” amb la qual comptà el  municipi de Capdepera estigué ubicada al carrer del Port, cantonada amb Estrella, a la casa avui propietat d’
Antònia Garau Sureda “Cruia”. El primer comerciant d’aquests objectes de regal,  devers l’any 1950, fou Joan Marcè Morey “Canals”, propietari aleshores de l’immoble.

En Joan “Canals” va participar en el muntatge de la famosa ”Ciudad de los Mucha-chos”, tant a Galícia com a Lleó, entre 1953 i 1958. En aquest darrer any va retornar  a Mallorca amb una expedició que recorria en bus els pobles de l’illa i s’aturá  a Capdepera, on es va fer una competició esportiva a la plaça de l’Orient  i, a més, una projecció de documentals i “vistes fixes” sobre l’esmentada “Ciutat” al Teatre Principal (avui Municipal) per a totes les escoles.

En Joan “Canals”, fadrí tota la vida, comptava amb una mena de minusvalidesa a les cames i havia de caminar amb l’ajut d’un bastó o gaiato. Fou membre del primer col·lectiu gai de Ciutat, en temps del popular Colau “Marieta”. Abans, entre els 25 i els 30 anys, en Joan havia anat a fer les Amèriques.

Per les informacions que ens han donat de la fotografia que il·lustra el present article, l’home amb capell que està dret al tasser del bar de C’an Bibí, al costat de l’antic cinema Victòria del carrer Nou, entre els anys 1927-30, tal volta podria ser en Joan “Canals”.

De ben segur que, a Mateu Melis Tous “Pillu” li hagués anat bé tenir, a l’actualitat, aquell bar que regentaven els seus repadrins. Allí es podria reunir, com ara fa durant tots el caps de setmana, amb els companys de tertúlia de Ca'n Patilla o S’Ànima – darrerament aquest se'n dur la palma – “arreglant el poble (si és que tengui “arreglo”), amb personatges de diferent ideologia però tot ells de fortes arrels gabellines. Manco mal que en Mateu, a aquestes reunions, hi va assessorat per un proper col·laborador municipal que també hi assisteix i al qual el batle Fernández, en moltes d'ocasions, titlla de ser “l’autèntic batle” ¿? Col·laborador que va assabentar en Melis de la identitat del signant d'aquests escrits. Quasi homònims, don Mateu!


foto: Ta volta es tracta de Joan Marcè Morey "Canals"

“Tomeu d’es Forn”