Qui dia passa, any empeny... Els Reis












Dia 5 de gener arriben els Reis amb juguetes per els infants i també per als grans. Les sabates ben preparades a la finestra o al balcó amb menjar pel bestiar dels Reis. Dia 6 a molts de pobles representació teatral Dels Reis, o del Rei Herodes. La tradició explica que els tres mags eren originàriament tres astròlegs perses que, interpretant i llegint el cel i les estrelles, van saber que havia nascut un nou déu i que, guiats per una estrella o estel, van saber arribar fins a l'indret on hi havia el nounat, a Betlem. L'astrologia ha confirmat que pels volts de la data de naixement de Jesucrist es van produir diversos esdeveniments celestes extraordinaris que podrien ser a l'origen de l'estel que va guiar als tres mags.

El Nou Testament ens dóna una versió una mica diferent: L'evangeli de Sant Mateu ens diu: "Després d'haver nascut Jesús a Bet-Lèhem de Judea, en temps del rei Herodes, uns mags vinguts d'orient arribaren a Jerusalem, i preguntaren: «On és el rei dels jueus que ha nascut? Hem vist a l'orient la seva estrella, i hem vingut a fer-li homenatge». Quan el rei Herodes ho va saber, es contorbà, i amb ell tot Jerusalem. Va reunir, doncs, tots els grans sacerdots i els escribes del poble, i els preguntava sobre on havia de néixer el Messies. Ells li digueren: «A Bet-Lèhem de la Judea, perquè així ho ha escrit el profeta: I tu, Bet-Lèhem, terra de Judà, no ets el més petit dels clans de Judà; és de tu que sortirà un cabdill que pasturarà el meu poble d'Israel».

Llavors Herodes, d'amagat, cridà els mags, es va informar ben bé per ells del temps de l'aparició de l'estrella i, tot adreçant-los cap a Bet-Lèhem, els digué: «Aneu, i informeu-vos ben bé de l'infant i, quan l'haureu trobat, feu-m'ho saber perquè jo també vagi a fer-li homenatge». Ells, després d'escoltar el rei, sortiren, i l'estrella que havien vist a l'orient els anava al davant fins que s'aturà al damunt d'on era l'infant. En veure l'estrella, van tenir una gran alegria. Entraren a l'establia, veieren el nen amb Maria, la seva mare, i, prosternant-se, li van fer homenatge; després obriren els seus tresors i li van oferir presents: or, encens i mirra. I, avisats en un somni que no tornessin cap a Herodes, se'n tornaren per un altre camí a la seva terra".

Segons la tradició els mags són tres:

Melcior, el rei blanc, té els cabells i la barba llargs i completament blancs, va vestit amb una túnica de color jacint i amb una capa taronja, és óriginari d'Europa, i va fer ofrena de l’or a Jesús. És el més jove dels tres reis encara que té l'aspecte més vell perquè fou castigat per Jesús per fer una mostra innecessària de la seva joventut i la seva força.

Gaspar, el rei ros, té la pell blanca i rosada, i els cabells castanys, és jove i, com Melcior, va vestit amb una túnica taronja i una capa vermella, és d'orígen asiàtic, i va fer ofrena de l’encens a Jesús.

Baltasar, és el rei negre, vesteix segons l’estil dels àrabs, porta una túnica vermella i una capa blanca jaspiada, és d’orígen africà, i la seva ofrena a Jesús va ser la mirra, un bàlsam molt preuat.  Antigament no apareixia com a negre perquè els negres eren considerats infidels i no es podia permetre que hi hagués un rei mag no creient.