Ni AVE, ni tren, ni vergonya










Amb una inversió de 64.000 milions d'euros, Espanya és el segon país amb més quilòmetres d'AVE després de la Xina. Un fet sorprenent si tenim en compte que països amb molts menys quilometres la superen en viatgers de manera escandalosa: Alemanya multiplica per 4 el número de passatgers de l’AVE espanyol; França per 6 i el Japó per 15! Però això no desanima als “planificadors” de les infraestructures de l’Estat. En aquesta Espanya de les retallades, l'AVE continua creixent aliè a la crisi cap a Galícia. Mentrestant, el president de les Illes Balears, José Ramon Bauzá, està orgullós d'haver aturat les obres d'un tren que representava una inversió de 170 milions d'euros.

Per fer arribar l’AVE a la terra de Mariano Rajoy, s’estan invertint 1080 milions d’euros. Surt a 385 euros d'inversió per gallec. Si ens equiparàssim, si sou capaços d'imaginar que en Bauzá aconseguís el mateix nivell d'inversió pels 1.100.000 mallorquins (sí, podeu prendre substàncies psicotròpiques per intentar-ho),  ens haurien d'arribar 423 Milions d'euros. Els heu vist? En Bauzá  tampoc. Justament, el primer conveni de les Balears en transport ferroviari havia de ser de 443 milions d'euros i el Partit Popular de les Illes Balears ha renunciat a lluitar per aconseguir-lo. Per a qui fan feina aquesta gent?



En un reportatge recent de la revista Interviu sobre el tren de Llevant, l'actual director de Transports del Govern Balear, Juan Salvador Iriarte, diu que per fer rentable la línia amb una inversió de 200 milions d'euros es necessiten 6 milions de passatgers anuals. Aquest home, o és un ignorant o té mala fe o les dues coses... Si 200 milions d'Euros d'inversió requereixen 6 milions de passatgers, quants n'hauria de tenir la línia d'AVE cap a Galícia per ser rentable segons Iriarte? La inversió a Galícia multiplica per 5 els 200 milions que  cita Iriarte. Per tant, 5 x 6 = 30 milions de passatgers. De veres que Iriarte pensa que si Madrid-Barcelona actualment té 2'5 milions de passatgers, l'Ave Madrid-Galícia en tendrà 32 milions? Una vegada més: per ser polític o ocupar un càrrec públic haurien d'exigir un mínim. Pels càlculs que fa, dubt que Iriarte tengui el graduat escolar.

En aquest reportatge, el regidor de Son Servera, Pepe Barrientos, observa que si les Balears aporten el 3,9% del Producte Interior Brut d'Espanya, haurien de tenir dret a rebre el mateix percentatge dels 6.000 milions que el govern espanyol gastarà aquest any en ferrocarril. Això serien 234 milions...Els heu vist? En Bauzá tampoc. Però a diferència de voltros, ell està content d'haver aturat una obra dels seus "enemics" mentre viatja entre la vinoteca i la farmàcia atenent comandes de la seva empresa de productes cosmètics. Què li importen a ell els números que ens afecten a tots quan té deutes milionaris a nivell personal?

Iriarte afirma que "sense crisi haguéssim continuat endavant, però ara no hi ha doblers i això ja se veia quan es va iniciar el traçat el 2008". El que està clar l'any 2012 és que hi ha doblers per continuar fent AVE a la península, però no per a les infraestructures bàsiques de les Illes Balears. Som el lloc de l'Estat espanyol on s'inverteix menys per habitant: 131 euros. A Castilla León invertiran 639 euros per persona. No és una crisi, és una estafa. I a les Balears més que enlloc.