" A banda del sou d’alguns membres de l’executiu autonòmic, l’única altra cosa que sembla créixer a la nostra comunitat és la taxa de desocupació..."











 

Poc queda de les promeses electorals del Partit Popular balear en matèria educativa; de les autopistes de l’educació hem passat a unes polítiques de desproveïment de recursos als centres educatius, sobretot en allò que es refereix al capital humà, i s’ha intensificat una campanya des de la Conselleria d’Educació, en forma de normatives, per tal de limitar la llibertat d’expressió dels docents.

Aquesta afirmació, que pot semblar gratuïta, queda més que reflectida en el BOIB núm. 159 de 27 d’octubre de 2012, on trobam l’avantprojecte de la Llei reguladora de la convivència escolar i de l’autoritat del professorat dels centres educatius de les Illes Balears, fins al punt que si llegim els articles 151 i 154 veim com permeten l’acomiadament de docents pel simple fet de desenvolupar la seva feina tot mantenint els seus criteris.

A més, aquesta llei ha estat aprovada pel Govern en solitari, sense escoltar ni els representants del professorat ni el Consell Escolar de les Illes Balears, on són presents tots els representants de la comunitat educativa, professorat i pares entre d’altres. Un altre punt en el qual el Partit Popular doncs, incompleix les seves promeses: va prometre consens, i de consens de moment, res de res.

Pel que fa a la dotació en matèria educativa, hi ha una dada molt significativa en els pressupostos per al 2013: es tornen a escapçar els pressupostos del 2012. Es retallen més de 17 milions d’euros, dels quals 10,5 milions són de la partida de personal, per tant, menys professorat per al proper curs.

Així, pel que fa a la despesa en mestres i professors i altre personal assignat a Educació, dels 520 milions d’euros de l’any 2010 es passà als 504 del 2012 i, ara, es preveuen 451 milions per al 2013, un 15% menys que el 2010, 69 milions menys, això sense comptar la inflació. És una bogeria. Si això són les autopistes de l’educació promeses pel senyor Bauzà, (crec que ara mateix anam per carreteretes secundàries plenes de sotracs) arreglats anam...

A banda del sou d’alguns membres de l’executiu autonòmic, l’única altra cosa que sembla créixer a la nostra comunitat és la taxa de desocupació, la situació actual és més que desencoratjadora, i tenint en compte que les Illes Balears encapçalen les xifres de fracàs escolar tant en referència a l’Estat espanyol com a Europa, un cop vistes les mesures i pressuposts que es van emprenent, sembla que seguirem gaudint d’aquest trist i més que dubtós honor, mentrestant, el nostre president sembla més preocupat en quedar bé amb el Govern central que en complir les seves promeses electorals i en millorar aquesta situació.

Tot plegat ben trist, al meu parer.




Joan Ramon Bosch Cerdà