El futur ha de ser del turisme (de qualitat)


per Miquel Piris


L'any 1910, obrí el primer establiment hoteler de Cala Rajada: Cas Bombu. D'aquesta manera, Cala Rajada inicia la reconversió de la seva economia fins a centrar-la majoritàriament en el turisme. Aquest sector és bàsic per a la supervivència dels habitants d'aquest municipi i se l'ha de mimar perquè duri molts, molts anys. El regidor de turisme deia a IB3 que s'ha d'actuar per no acabar com Lloret. Se preocupa de bades: durant dos mesos l'any, ja ho som com Lloret. Igual o pitjor.

El més greu és que els responsables de l'ajuntament de tot signe que l'han ocupat durant dues darreres dècades  han fet la vista grossa amb les lleis que ells mateixos havien aprovat deixant créixer una oferta basada en l'alcohol i la música a tot volum a l'exterior de locals com els Bier Garten. El que ens preocupa als que hem muntat el grup al facebook és que aquesta actitud anomenada prevaricació ens dugui a acabar amb un turisme de qualitat que hem tengut, hem deixat de veure en part i podem perdre definitivament si no feim res.

Cal aprendre de poblacions properes com Cala Millor: anau-hi a fer una volta una nit i després tornau a Cala Rajada. Parlau amb els comerciants d'allà, amb els hotelers, amb els ciutadans en general...fan més caixa, en continuaran fent. Viuen tranquils i hi continuaran visquent. 

Basant-me en l'ordenança de convivència vigent al municipi he redactat una carta que un turista es podria trobar en arribar a un hotel del nostre poble. No és ciència ficció, són les normes que actualment regeixen a Cala Rajada. En llegir-les entendreu que qualque cosa no acaba de funcionar i que està clar que l'ajuntament no deixa fer la seva feina als municipals.

Una darrera cosa, abans de la carta al turista. Vos en recordau com eren les discoteques als anys 80: Serpens, Dortmund, Ding Dong, Life, Bolero...Locals bastant ben aïllats de l'exterior, molts soterranis. No eren així per casualitat. Complien la legalitat.

AMIC, AMIGA, BENVENGUT A CALA RAJADA!!!

Benvolgut client, primer de tot li volem donar les gràcies per haver triat Cala Rajada per passar les seves vacances. Li desitjam una estada plena de felicitat entre nosaltres de la que en pugui guardar molts bons records. Tants,  que arribi el dia en que vulgui tornar, com més prest millor. Per això li pregam que comparteixi aquesta informació amb els més joves del seu entorn.
 
A Cala Rajada en els darrers temps s'han detectat actituds que podrien fer malbé la convivència i el descans tant de propis com de visitants. Per aquesta raó voldríem que coneguéssiu i difonguéssiu les normes de convivència d'aquest municipi, molt similars a les que regeixen a la resta de municipis europeus. A ben segur que trobarà totes aquestes normes lògiques i necessàries.
 
1. A la via pública es mantindrà el to de veu dins dels límits que exigeixen la convivència ciutadana, especialment en horari nocturn. Tornar cantant, rient i xerrant en veu alta cap el lloc de residència està prohibit. Article 139

2. Està prohibit beure a la via pública i fer el denominat "botellot". Article 110.
 
3. Està prohibit fer necessitats fisiològiques, com per exemple defecar, orinar, escopir, en qualsevol dels espais públics. Article 73

4. No es poden treure tassons, botelles de vidre, de plàstic o qualsevol altre recipient ni de terrasses de bar ni d'hotels. Article 110.
 
5. Està prohibida la pràctica del "botellot" a la platja, dunes, bosc i rodalies. Article 167.

 6. No es permet llençar papers o deixalles fora de les papereres o contenidors adequats, i embrutar la via de qualsevol manera que sigui. A la platja tampoc es pot deixar cap residu com ara llosques de cigarro. Article 293

7. Queda prohibit qualsevol tipus de festa a la platja o zona de bany que pugui suposar la més mínima molèstia als usuaris. Article 133.
 
8. No es permet l'us d'aparells sonors o equips musicals a les platges, zones de bany o zones de repòs. Article 200.
 
En aquests casos la sanció serà lleu i anirà dels 60 als 750 euros. En cas de reincidència es podrà arribar a multar amb 1500 euros. Les infraccions molt greus aniran de 1500 a 3000 euros.
 
D'altra banda, també el volem informar que ens interessa molt el seu descans i el dels veïns del poble. Per això els convidam a denunciar a la policia local qualsevol renou, concert, espectacle o activitat que els faci arribar a la seva habitació d'hotel o apartament un so superior al d'una conversa en horari nocturn.
 
Segons la normativa actual, també és il·legal que a partir de les 24'00h hi hagi establiments a l'aire lliure, com ara els Bier Garten, que posin música (per baixa que la tenguin).
 
Segons l'Ordenança Cívica de Cala Rajada, de nit, a l'exterior d'una casa o pis només hi poden arribar 45 db, un so a mig camí entre el d'un ordenador personal i una brusca moderada. I de dia només 55db, un so una mica més fluix que el d'una conversa normal entre dues persones. Si el seu apartament o hotel està al costat d'un habitatge d'aquest tipus, per tant, també té dret a denunciar o queixar-se a la recepció del seu hotel perquè es posin en contacte amb els representats de la llei i l'ordre amb l'objectiu de fer-la complir.

Farem tot el possible perquè aquestes siguin les millors vacances de la seva vida!
Un dia el volem tornar a veure a Cala Rajada i que la recomani a familiars i amics!
Si té cap queixa o consulta a fer, no dubti a dirigir-se a nosaltres a través del web del municipi o a través de la recepció d'aquest hotel.

Que passi un bon dia i sigui molt feliç entre nosaltres!!!