23 – L’ENLLUMENAT DE LES COVES / “ES CARREGADOR” 

  
UNA CARRETERA PER ANAR A SON SERVERA 

     Les “Corts” espanyoles donen el vistiplau a la construcció d’una carretera que uneixi Capdepera amb Son Servera, passant per la part del nostre terme més rica i frondosa, la qual ens acostarà molt a les Coves i, conseqüentment, donarà facilitats grosses als visitants i turistes.

     L’inici de les obres d’aquest carretera, que té el punt àlgid i més complicat damunt el puig d’es Vidriers, que fa coll, s’esdevingué a principis de 1929. L’enginyer d’Obres Públiques de la Diputació Provincial, EUSEBI PASQUAL, acompanyat dels seus ajudants i del contractista de les obres – un senyor de Madrid – va assenyalar el punt de partida dels treballs al mestre MATEU OBRADOR “Claret” i al seu caporal MATEU MAYOL GARAU “Maiol”, caps d’una cinquantena d’obrers murcians desplaçats des de la Península, amb les seves famílies,  per efectuar les obres, amb l’ajut d’un grup de treballadors mallorquins. Haurien de transcórrer més de 60 anys per poder contemplar la imatge que il·lustra aquest article, la de les obres del túnel dels Vidriers, quelcom que mai s’haurien imaginat aquells obrers peninsulars i mallorquins. Viure per veure.


Construcció del túnel del Coll des Vidriers

     No molt lluny, han començat també les obres del camí nou que durà a les Coves. Des del mirador sobre el coll d’es Vidriers es veu perfectament la faixa blanca que, per la falda de la muntanya, van traçant els obrers.

      Per si fos poc, s’estan expropiant terrenys per fer un ample camí des de “ca’n Matevet d’Enmig” fins a la platja de Son Moll. Millora importantíssima ja que, amb el camí vell, s’havia de fer molta volta i, ara, així, Son Moll quedarà a un quart d’hora de distància del poble.

  

PELS SOLDATS DEL MARROC

    Per enviar als 16 soldats gabellins que lluiten al Marroc, a la botiga de  BARTOMEU FLAQUER “Llarg” hi ha exposades, per a venda, 16 camisetes i 16 calçons blancs. S’organitza una representació de teatre dramàtic i humorístic, a la qual acudeix el públic que omple de gom en gom el teatre de Ca’n Bibí. Actuen PERE VAQUER OBRADOR “Gató”, JERONI FLAQUER MELIS “Gabriel”, PEP TOUS “Cetre”, MIQUEL SUREDA “Verger”, MATEU ESPINOSA “Dama”, MIQUEL SIRER “Rinyon”, LLUCIÀ SERRA, BARTOMEU MELIS “Patilleta” i CLIMENT TERRASSA “Meco”. La recaptació final de venda de la roba interior i de les entrades a la comèdia fou de 1.335 pessetes, destinades a aquella noble finalitat.

  

BAPTISTERI, RETAULES  I  NECROLÓGICA

    L’amo en JOAN SERVERA, menestral d’obra de pedra viva, ha començat la construcció d’una font de baptisme, o baptisteri, a l’església de Capdepera. Al mateix temps, l’escultor  MIQUEL VADELL ha acabat d’instal·lar els retaules de les capelles de la Immaculada i de la Verge de l’Esperança.

     El decés de  BARTOMEU ALZINA TERRASSA, pare del metge  JOAN ALZINA MELIS  i pare polític del telegrafista LLUIS GARAU i del comerciant MIQUEL CALDENTEY “Creu” coincideix amb l’acabatall dels esmentats retaules. Les exèquies del finat, que en vida fou benefactor de l’Esperança i persona molt virtuosa i piadosa, serveixen (amb l’autorització de tan distingida família) per a beneir i inaugurar les belles obres.

 

LA  IL·LUMINACIÓ DE LES COVES

   Projectat i en marxa el nou camí i la intensificació de propaganda perquè cap ni un dels turistes que arriben a Mallorca deixi de visitar les Coves, que per la seva grandiositat són considerades les millors de  l’illa, no podia restar descuidada la part interior de les grutes. Per aquest motiu, el seu propietari ha cuidat d’una manera especial l’adequació dels  passatges de la cova, arreglant el pis amb una capa de grava i instal·lant un sistema d’il·luminació potent, amb llums de benzina, que permeti contemplar les immenses sales i admirar la seva grandiosa magnificència.


Any 1904. Coves de l'Ermità sense escala d'accés a l'entrada principal  (Hauser i Menet)


    El “Petromax” ha estat l’element utilitzat per a presentar les nostres coves, així com cal, per fer agradables les visites. Amb la reforma realitzada es pot considerar que no n’hi ha cap que les superi i en donar l’enhorabona al propietari JOSEP QUINT ZAFORTEZA aquest comenta el seu desig que es pugui tornar a recuperar l’època d’esplendor que el descuit, per una banda, i la publicitat interessada en contra, per l’altra, havien fet allunyar.

   L’11 de setembre d’aquest 1929 s’inaugura la nova carretera, dirigides les obres per l’enginyer ANTONI  PARIETTI, que facilita que els “autos” puguin arribar just a la mateixa boca de les coves. La visita de  S.A.R. l’Infant don JAUME DE BORBÓ, acompanyat de tot un seguici d’autoritats nacionals, provincials i locals, serveix per a inaugurar el camí. A l’entrada de les coves esperaven al visitant un estol de gentils jovenetes de Capdepera, les quals oferien una nota elegant a la majestuositat de la immensa entrada a aquell lloc. La visita de Jaume de Borbó durà uns quaranta minuts, “temps suficient per capir la grandiositat que en elles derramà el Creador”.


Entrada a les coves de s'Ermità. Any 1910  (Foto Hauser i Menet)

     L’Infant volgué conèixer el lloc on va llenegar, va caure, el seu august pare, quan visità, amb tan poca llum, les coves, amb ANTONI MAURA. Josep Quint prengué nota de la insinuació del l’Infant i mogut per l’afany de facilitar les visites i donar més visualitat a l’espectacle que ofereix “la cova més gran del món” (segons expressió d’un savi), ha signat un contracte amb la casa americana “Westinghouse” d’enllumenat elèctric, i s’inicien-se les obres del lloc on s’ha de situar el motor i la dinamo. Mentrestant, es col·loquen els fils i els focus al llarg de les galeries.

      El senyor Quint Zaforteza ha resolt fer una gran rebaixa en els preus de les entrades a les coves, per als residents de Capdepera i d’Artà, els diumenges i dies festius, durant l’estiu. L’accés a la gruta costarà una pesseta; el viatge d’anada i tornada amb cotxe, 2 pessetes, i si es vol dinar davall els pins, 1’50 ; en total 4 pessetes i 50 cèntims. Els tiquets es despatxen, a Capdepera, a la drogueria de  JOSEP TERRASSA i es poden adquirir per separat, segons desitgi el client.


Estalagmites i  estalagtites il·luminades a l'interior de les coves

    El 9 de juny de 1930, s’inaugura la llum elèctrica a  les Coves. El “benemèrit patrici” JOSEP QUINT ZAFORTEZA, ha dirigit personalment la col·locació dels feixos de llum.


Esplanada i escala d'accés a les coves

    L’enginyer JOSEP ZAFORTEZA ha col·laborat en la instal·lació. La inauguració és un acte social de primera magnitud. El capital general, RAFAEL PÈREZ HERRERO; el president de l’Audiència, MIGUEL PÈREZ CECILIA; el president de la Diputació, JOAN MASSANET MORAGUES; el canonge degà de la Seu, mossèn ANTONI MARIA ALCOVER; el propietari de les coves del Drach de Manacor, JOAN SERVERA CAMPS; el president de la Companyia de Ferrocarrils, JOAN MARQUÈS,  amb el director de la indicada entitat, RAFEL BLANES TOLOSA; el poeta  JOSEP TOUS I  MAROTO; els batles de Capdepera i d’Artà, MIQUEL CALDENTEY GINARD i  RAFEL OLEO, respectivament,  i representants dels ajuntaments amb el clergat de la comarca, tots junts,  enaltiren la cerimònia, beneïda per mossèn Antoni Maria Alcover, en representació del bisbe Llompart.

     A la senyorial casa mallorquina del noble Quint Zaforteza se serví un àpat, firmant tots i cadascun dels assistents en el llibre de visitants de les coves i se’ls obsequià amb una col·lecció de famoses fotografies del seu interior.

 

NOU ORATORI  EN ES CARREGADOR 

   El 24 de juliol de 1930 s’obrí al públic l’oratori dedicat  a Santa Catalina Thomàs, de recent auspici a la santedat. La benedicció la impartí el prelat domèstic del Papa, el gabellí  PERE FERRER i  LLITERAS, assistit pel rector, vicari i sacerdots de Capdepera i d’Artà; amb la presència del batle MIQUEL CALDENTEY “Creu”, regidors del consistori i la majoria d’estiuejants de la colònia d’es Carregador.

    En el mateix acte, es beneí una campana i dos bells quadres dedicats a la Verge de Sant Salvador  i a la del Perpetu Socors, obsequis de devotes persones de fora del poble que, anualment, passen les vacances entre nosaltres. Posteriorment fou col·locat un altre quadre dedicat a la Verge de l’Esperança de Capdepera.


Capella de Santa Catalina Thomas d'Es Carregador, amb quadres de les Verges (foto Faxdepera)

    Foren padrins de la festa  JOAN GARCIES, ANTÒNIA SANCHO, SEBASTIÀ SANCHO, MIQUEL POU, GABRIEL MEDINES, CATALINA MELIS, CONCEPCIÓ ALZINA I MARIA CALDENTEY. En el xalet de la família Medines, se serví un suculent refrigeri per a tothom.

     La capella d’es Carregador s’ha construït en terreny cedit per la senyoreta CONCEPCIÓ ALZINA MELIS  i ha estat costejada per les cristianes famílies que allí passen l’estiu. És un edifici de pur estil romàntic, còpia en tots els seus detalls de les petites esglésies contemporànies de la Conquesta i segles anteriors, semblant a les construïdes en iniciar-se els petits nuclis de les nostres avui populoses parròquies. La seva senzillesa i distingida rusticitat encaixa molt bé dins la placidesa del lloc i amb el salvatge atractiu dels pins que l’envolten i que besen, amb les seves rames, la càlida mar. 

 

Bartomeu Melis “Meyme”