...I tot això qui ho paga?











   M'expliquen que l'any 1954 Josep Pla visitava per primer cop Nova York i, al veure'n el sky line, diuen que es preguntà qui assumia el cost de tot plegat: I tot això qui ho paga. Una vegada consumat el rescat/ajuda/préstec al sector financer espanyol, potser també és hora de demanarar-nos d'on ve aquesta arribada de cèntims i sobre tot, seguint a Pla, identificar qui hi està realment al darrere.

   Ja se sap que qui paga mana i, en aquest sentit, l'ajuda atorgada aquest cap de setmana suposa també en certa forma un trasllat dels titulars del poder econòmic i polític. No es tracta de cap fet nou ja que és ben sabut que les sobiranies estatals perden des de fa dècades quotes de poder efectiu en benefici de diverses institucions de caràcter supranacional. El rescat del sector financer espanyol n'és una mostra ben evident i segurament no en serà la darrera.


 
   Des de la perspectiva del nacionalisme espanyol, la pèrdua de sobirania és un fet rellevant, però considero molt més important saber si aquests nous actors estan sotmesos a suficients controls i si tenen realment suficient legitimitat democràtica. Així doncs, sembla interessant identificar les institucions que surten guanyant en aquesta crisi (exs.: FMI, UE, BCE, agències de qualificació) i a avaluar-ne tant els controls com la capacitat dels ciutadans per supervisar-les. És això precisament el que pretenia en Josep Pla just arribant a la gran poma. No ens deixem enlluernar per les xifres, gratem en la realitat fins a arribar al moll de l’os i tastem-lo a veure si ens agrada o no, és a dir, avaluem si la distribució de poders és realment la que esperàvem i la que realment desitgem.

   Per cert, sembla que en Luis Maria Linde, nou governador del Banc d'Espanya, és un reconegut especialista en l'obra de Josep Pla i ha publicat diversos articles sobre el seu pensament econòmic.
 

Potser és hora de llegir-los:

- Luis M. Linde (2006) "Mercados libres y buena moneda (las ideas liberales de Josep Pla)" a Luis Perdices i Manuel Santos (coords.)Economía y literatura, Madrid: Editorial del Economista.

- Perramon, Joaquim M. (2010) "L'economia en el periodisme de Josep Pla", Revista de Catalunya, 259. http://ddd.uab.cat/pub/artpub/2010/57404/revcat_a2010m3n259p85.pdf