"...l’aposta d’aquest govern segueix essent a favor de seguir consumint territori i perdre valor paisatgístic"








   Segons una notícia apareguda aquests dies, en referència al macrocomplex de Canyamel, el GOB afirma que "les il•legalitats de la promotora han estat amnistiades per l'Ajuntament de Capdepera durant anys. Primer amb el Partit Popular i ara amb PSOE-UCAP. Ni el Govern del PP ni el del Pacte de Progrés no van voler multar la promotora; és més, deixaren caducar els expedients que l'afectaven".
   A tot això, prossegueix el GOB, "s'hi suma ara el fet que l'arquitecte director de l'obra quan es van cometre aquest cúmul d'il•legalitats era Jaime Martínez, actual director general de Turisme del Govern". "Martínez hagué de renunciar-hi per incompatibilitat amb el càrrec públic que ocupà el juny de 2011. L'interès autonòmic concedit al projecte pel Consell de Govern realitzat el 30 de març de 2012 va ser-ho a proposta de la Conselleria de Turisme", remata l'organització ecologista. 



   Cal recordar que tot i l’interès autonòmic, l'agost del 2007, la Conselleria de Medi Ambient paralitzà les obres –sembla ser motivada per l'informe d'un agent- i n'obrí un expedient. L'Ajuntament de Capdepera també en va obrir un. De llavors ençà, les tasques -uns moviments de terra considerables, fets a mitjan muntanya- sembla ser estan aturades.
   Vist això, amb la declaració d’interès autonòmic recent, sembla evident un fet, l’aposta d’aquest govern segueix essent a favor de seguir consumint territori i perdre valor paisatgístic. La ja constatada crisi de la bombolla immobiliària, a més la sobrecarrega de places turístiques que fan que molts negocis no aconsegueixin bons nivells ni de vendes, ni d’ocupació. Tan difícil és aconseguir protegir indrets que a la llarga suposen mantenir un atractiu turístic, a més de preservar entorn sensibles que facin de la nostre illa un lloc més habitable? Finalment, jo em demano, com pot ser que a aquestes alçades les planificacions urbanístiques puguin ser fetes de cara a acontentar alguns promotors i no pensades per tal de  conjugar creixement amb respecte pel territori i el medi natural? Jo entenia per interès autonòmic interès general, però sembla que des de algunes institucions prima l’interès particular al general.

Joan Ramon Bosch Cerdà