Claudio Monteverdi/ Vespro de la Beata Vergine


  
 Dijous 30 de juny,  al castell de Bellver


 Concert a benefici de l'Associació d'amics de Tilloli






Claudio Monteverdi (1567-1643) va publicar l’any 1610 les “Vespro Della Beata Vergine”, aquesta magna obra estava dedicada al Papa i en ella Moteverdi va reunir tot el seu talent i les seves habilitats com a compositor. L’obra no va tenir repercussió a Roma, però tres anys després Monteverdi fou anomenat Mestre de capella i director de la catedral de Sant Marc a Venècia, un dels llocs més importants d’Itàlia.

Considerada com a una de les obres més importants de la història de la música, aquesta composició marca la transició entre el renaixement i el barroc. Com un gran fresc aglutina les antigues i noves pràctiques que Monteverdi tan sàviament dominava. La combinació de el sacre i el profà, les combinacions de veus i instruments es fonen en una partitura plena de recursos inventius.

La seva colossal estructura està formada per: un responsori, cinc salms alternats amb quatre motets, una sonata, un himne i dos Magnificats; d'un solista fins a un cor a deu veus, tot passant per duets, trios i altres cors a sis, set i vuit veus.

La rica part instrumental està integrada pels instruments de "continu": 2 orgues, 2 tiorbes, violoncel i violone, les cordes, 2 violins i viola, i els vents: 2 cornetos i 3 sacabutxos, tots instruments d'època.

El Castell de Bellver amb la seva peculiar arquitectura i acústica serà el marc perfecte per aquesta interpretació.

Per a la interpretació d'aquesta obra intervendran:

11 solistes vocals especialistes en la música d'aquesta època.

13 instrumentistes especialitzats en la pràctica amb instruments antics.

Un cor de 24 cantaires.

Un total de 48 músics.

Director: Carles Ponseti