Videodrome, un espai col•lectiu on compartir cultura alternativa, debat i diversió









RecercaPruaga, l’organitzador del Festival Internacional de Cinema i Drets Humans a Mallorca, recupera les sessions de Videodrome que des de 2000 a 2005 van projectar setmanalment a Sa Recreativa de Felanitx. Cada diumenge, a les 18 h, al Bar Mallorca Metal (Carrer des Rivet, Porto Cristo) a partir del diumenge 4 de març.

El col·lectiu és conscient que l’accés a pel·lícules, curtmetratges i documentals ha millorat molt, gràcies a Internet, des del temps en que foren pioners en  projectar amb DVD a Mallorca, “havíem de dur els DVDs d’importació i costaven un ull de la cara, ara tot és més accessible”. L’important, no obstant, és recuperar la funció social i socialitzadora del cinema, “cercant, pots arribar a veure el que anem programant des del sofá de casa a una tele de plasma i amb un so espectacular home cinema, però després on ho comentes? al Facebook? És molt millor una barra de bar, no hi ha color”, afirmen des de l’organització.

L’entrada serà gratuïta, les projeccions són en pantalla gran i el fet de ser un bar permet que es pugui beure el temps de les projeccions i “a més li dóna un puntet canalla. També volem posar en valor les activitats que Mallorca Metal està organitzant, donant vidilla a l’escena musical local”.

Sobre la programació, Videodrome mantindrà la tònica habitual de RecercaPruaga, oferint pel·lícules, curtmetratges i documentals fora del circuit comercial i de l’oferta cinematogràfica convencional, però sense oblidar la part lúdica d’aquestes activitats.

El primer cicle és “Fan Films: democratització de les franquícies o friquisme extrem?”, on es podran veure curtmetratges, tràilers falsos i pel•lícules realitzades per aficionats al marge de les multinacionals que controlen les franquícies dels seus personatges preferits. Un fenomen que no és nou, recordar per exemple el Quixot apòcrif de 1614, però on les noves tecnologies han abaratit la producció de material audiovisual i Internet ha donat visibilitat i fàcil accés a aquestes propostes (sovint són de lliure visionat). En un món actual, on els aficionats disposen d’Internet i de les xarxes socials, espais on poden discutir, analitzar, reescriure, expandir amb altres aficionats que poden viure a mils de quilòmetres, contrasta amb l’esforç de les multinacionals per mantenir el control directe i exclusiu sobre un personatges als que ja tracten com a simple mercaderia.

El cicle  “Fan Films: democratització de les franquícies o friquisme extrem?” s’estén durant tres diumenges, sempre a les 18 h.

4 de març. Xerrada d’introducció i selecció de curtmetratges. A càrrec de Xavier Morell, coordinador del Festival Internacional de Cinema i Drets Humans a Mallorca.

11 de març. “Sa Comunitat den Panereta”. Una modalitat de fan film ben coneguda a Mallorca, doblar en un cert mallorquí pel•lícules prou conegudes, com en aquest cas “El Señor de los Anillos”. L’il·lustre precedent fou “Vaig Fort”.

18 de març. “La Llamada de  Cthulhu”. Producció de 2005, dirigida per Andrew Leman.  Una particular adaptació de l’autor de culte H. P. Lovecraft on aprofiten molt intel·ligentment els pocs mitjans econòmics. Dotar a la pel·lícula l’aspecte que tendria si s’hagués realitzat en el moments on estan ambientats els fets, és a dir, muda i en blanc i negre. Tota una curiositat, amb una cuidada i respectuosa recreació.



En breu es podrà consultar la programació, tràilers i més informació a www.recercapruaga.org