COMUNICAT DEL GOB-Mallorca



La “recepció” d’aquesta urbanització per part de l’ajuntament de Capdepera durà associat un creixement del sòl urbà al nucli de Canyamel-Ses Coves.
















El recent acord de l'ajuntament de Capdepera per "recepcionar" Canyamel-Coves durà associat un nou creixement de la urbanització a la zona Canyamel. Aquest acord municipal permetrà continuar l’edificació a un sector d’unes 15 hectàrees que encara disposa de prop del 50% de sòl vacant, que ara es podrà continuar poblant de grans xalets.

 

 

El GOB no entén com un municipi tan castigat per l’urbanisme desmesurat, sobretot a la seva zona costanera, continua prenguent decisions que al cap i a la fi suposen requalificar més sòl urbà, ara al sector 8 de Canyamel. El GOB lamenta que l’ajuntament no hagi volgut cercar una fórmula per rebaixar l’edificació a aquest indret.

 

 

Cal recordar que el sector 8 està situat a una zona litoral, boscosa i amb pendent, i promoure la seva edificació incrementarà notablement l’impacte paisatgístic a tota la zona de Canyamel.

Una zona a punt de perdre el seu encant degut als excessos

 

 

La zona de Canyamel (Capdepera) és un indret litoral que s’ha edificat molt les darreres dècades, tan per a usos turístics com residencials. La pressió urbanística dels anys 70 i 80 va ser molt important. A pesar d’això, Canyamel ha conservat paisatges de gran bellesa i atractiu fins a dia d’avui que mereixen ser protegits. Canyamel però, es troba en un moment en que està a punt de superar un límit de no retorn si continua edificant-se. Lamentablement cap de les successives administracions (locals o autonòmiques) han tengut valentia per suprimir l’excés de sòl edificable amb l’excusa de les indemnitzacions o la creació de llocs de feina.

 

 

La urbanització desmesurada pot transformar radicalment Canyamel.

 

 

Si l’Ajuntament i el Govern continuen per aquest camí, Canyamel es pot transformar radicalment en poc temps. A la recent recepció del sector 8, que permetrà la construcció de desenes de xalets, s’hi afegeix la intenció de construir un nou poble (o complex hoteler) de prop de 30 hectàrees. Canyamel pot convertir-se en un lloc saturat per l’excés de construcció, com tants altres a Mallorca. Les dades són espectaculars:

 

 

  • El desenvolupament d’aquests dos sectors pot transformar prop de 40 hectàrees.
  • La zona de Canyamel doblaria la seva extensió actual.

 

 

No sembla admissible tampoc, que el municipi no s’hagi adaptat al Pla Territorial de Mallorca ni al POOT, i es dediqui a  promoure l’edificació a aquest sector. Lo lògic seria reclassificar-ne bona part a sòl rústic per intentar corregir l’impacte territorial.

GOB lamenta que la majoria d’administracions no hagin après dels excessos del passat i critica que la recepta única sigui la continuació del model urbanitzador desfasat. Precisament el que ens ha conduit directes a la crisi econòmica, social i ambiental que vivim.