Més de 36 entitats creen el Consell de la Societat Civil de Mallorca 





L’organisme convoca una manifestació per al proper dissabte, 12 de novembre, amb el lema “Pels nostres drets. Prou de retallades”


    Divendres, 4 de novembre, al passeig Sagrera de Palma, davant el Consolat de Mar, s’ha presentat la manifestació “Pels nostres drets. Prou de retallades”. La marxa, que es durà a terme el proper dissabte, 12 de novembre, i que partirà a les 18.00 hores des de la plaça d’Espanya de Palma, és convocada pel Consell de la Societat Civil de Mallorca, un aplec de més de 36 entitats formada per associacions, sindicats i col·lectius ciutadans diversos.
   Els portaveus del Consell de la Societat Civil han explicat que diverses entitats s’han unit per fer front comú a les retallades, davant els atacs de les institucions públiques de les Illes Balears als drets socials de la ciutadania i davant els intents d’ofegament del teixit associatiu que treballa per a garantir-los. Com a primera passa, les entitats convoquen la manifestació de dissabte 12 de novembre. Els participants es concentraran a les 18.00 hores a la plaça d’Espanya de Palma, per davallar pel carrer dels Oms, i passar per la Rambla, el carrer de la Riera i el carrer Unió, per arribar al final del Born, on es llegirà el manifest.
    El Consell ha fet una crida a tota la ciutadania de Mallorca perquè defensi i potenciï el seu teixit associatiu, que és el garant de la cohesió social de l’illa. Segons l’entitat, amb una societat civil forta i articulada, Mallorca, i per extensió les Illes Balears, podran fer front amb garanties als reptes que es presenten. El Consell apunta que si s’afebleix la potència del nostre teixit associatiu, els drets socials que tant ha costat aconseguir entraran en recessió, amb tots els perills que aquest afebliment comporta.
    Les entitats consideren la manifestació del 12 de novembre només un punt de partida, que tendrà continuïtat amb altres activitats i amb la creació de comissions de treball en diferents àmbits. En aquest sentit, des del passat 13 d’octubre, les associacions membres han fet feina per crear el Consell, amb la finalitat d’apostar per una societat que atengui escrupolosament i prioritzi els drets civils; i que no descuidi la formació, l’educació i la cultura, els pilars sobre els quals es fonamenten la llibertat, la justícia i el respecte als drets humans. Els portaveus han fet una crida a totes aquelles entitats que encara no formen part de l’organisme perquè s’hi adhereixin. Acte seguit, han fet públic el manifest que es llegirà a la manifestació del 12 de novembre, així com el nom de les entitats que en aquests moments hi donen suport. (us enviam adjunt el document).




MANIFEST “Pels drets de la ciutadania, prou de retallades”

   Davant els atacs de les institucions públiques de les Illes Balears als drets socials de la ciutadania i davant els intents d’ofegament de la xarxa associativa que fa feina per garantir-los, nosaltres, representants de la societat civil mallorquina, ens unim per fer front comú a les retallades i
• Manifestam la nostra intenció d’avançar cap a un nou model que afavoreixi l’economia local i la diversificació dels sectors productius.
• Afirmam que les persones i els seus drets estan per damunt els interessos dels mercats.
• Defensam una societat on els valors de la vida en dignitat siguin els seus eixos fonamentals.
• Reivindicam una sortida justa i equitativa de la crisi.
• Defensam els serveis públics i els drets socials, i la recuperació de les prestacions eliminades durant els darrers mesos.
• Defensam la tasca del teixit associatiu i denunciam la voluntat d’ofegar-lo econòmicament i de deslegitimar-lo.
• Consideram que només la resposta ferma de tota la ciutadania pot canviar l’estat actual de recessions i greuges.
• Convidam, per tant, a la participació i a l’acció ciutadana per construir una xarxa de suport a les persones i als sectors afectats.

Per això, deim ben fort:
• Pels drets de la ciutadania, prou de retallades en educació. Sí a una escola pública de qualitat i en català.
• Pels drets de la ciutadania, prou de retallades en sanitat. Sí a l’atenció gratuïta universal, no al copagament.
• Pels drets de la ciutadania, prou de retallades en les prestacions socials.
• Pels drets de la ciutadania, prou de retallades en els serveis d’inserció laboral.
• Pels drets de la ciutadania, prou de retallades en joventut. Sí als serveis d’integració juvenil.
• Pels drets de la ciutadania, prou de retallades en cultura.
• Pels drets de la ciutadania, prou de retrocessos en política lingüística. Sí a la cohesió social i a l’ús de la nostra llengua.
• Pels drets de la ciutadania, prou de retrocessos en medi ambient. No a l’especulació urbanística, sí a la defensa dels espais naturals amenaçats.
• Pels drets de la ciutadania, prou de retallades en mobilitat. Sí al tren de Llevant, al tramvia de Palma, als serveis públics d’autobusos i als carrils bici.
• Pels drets de la ciutadania, prou de retallades en habitatge.
• Pels drets de la ciutadania, prou de retallades en agricultura.
• Pels drets de la ciutadania, prou de retallades en cooperació. Sí a la integració de les persones immigrants.
• Pels drets de la ciutadania, prou de retallades en els mitjans de comunicació públics. Sí a Ràdio Televisió de Mallorca.
• Pels drets de la ciutadania, prou de retallades en patrimoni.
• Pels drets de la ciutadania, prou de retrocessos en el procés de recuperació de la memòria històrica.
• Pels drets de la ciutadania, prou de retallades en drets sindicals.
• Pels drets de la ciutadania, prou de retallades en Igualtat. Sí a la lluita contra la violència de gènere. No a la discriminació per motius d’orientació sexual o d’identitat de gènere.
• Pels drets de la ciutadania, prou de retallades en drets democràtics. Sí a la participació ciutadana.

CONSELL DE LA SOCIETAT CIVIL DE MALLORCA: ACIB, Asociació de Cineastes de les Illes Balears, Assemblea de Moviments Socials, Associació d’escriptors en Llengua Catalana (AELC), Associació de Renovació Pedagògica (SAIS), Associació Memòria de Mallorca, Ateneu Pere Mascaró, ATTAC Mallorca, Can Gazà, Institut contra l’exclusió social, CCOO, Consell de la Joventut de les Illes Balears, Dones educadores, Ensenyants solidaris, Entrepobles Mallorca, FACUA, Organització de Consumidors, FAd’AE, Federació Autònoma d’Associacions d’Estudiants, Federació de Corals de les Illes Balears, Federació de Pares i Mares de Mallorca (FAPA), Fòrum Ciutadà de Mallorca, GOB Mallorca, Gremi de Llibreters de Mallorca, Grup Blanquerna, Grup de Professionals de l’Àmbit Social, Joves de Mallorca per la Llengua, Jubilats per Mallorca, Lobby de Dones de Mallorca, Moviment d’Escoles Mallorquines, Obra Cultural Balear, Paraula, centre de serveis lingüístics, Plataforma Ciutadana Gent de Marratxí, Plataforma pel Tren de Llevant, Plataforma per la continuïtat de RTV Mallorca, Plataforma per la Igualtat, STEI-i, UGT, Unió de Pagesos, Unitat Cívica per la República.