En desacord amb la reducció del servei de recollida de residus sòlids

 

 






            El passat dimecres, en el Plenari de l’Ajuntament, vàrem discutir les propostes de l’equip de govern per a reduir el cost dels serveis de neteja viària i de recollida de residus. Hem de dir, en primer lloc, que aquesta reducció del cost que suposarà per a l’ajuntament no tendrà cap repercussió en el ciutadà, el qual seguirà pagant el mateix.

 

            Els regidors del PSM-Entesa varen votar en contra de la reducció del servei de recollida de residus i gestió de la deixalleria, aspecte aquest que suposarà un estalvi per a l’ajuntament de 227.835 € però que comportarà un pitjor servei i, sobretot, una passa enrera pel que fa a la recollida selectiva i al reciclatge. No compartim la decisió d’eliminar o reduir tres serveis que per a nosaltres són essencials, com ara la recollida porta a porta a Cala Rajada, la deixalleria i la  freqüència de recollida de contenidors de rebuig amb càrrega lateral.

 

            La supressió del servei porta a porta a Cala Rajada es planteja amb l’excusa que no ha funcionat i que hi ha molts d’usuaris que fan el triatge malament, sobretot a les zones més cèntriques del nucli urbà. Aquesta decisió suposa, sense cap dubte, un gran fracàs col·lectiu d'ajuntament i ciutadans, i suposa una passa enrere a l’hora de triar i reciclar els nostres residus. Cala Rajada, com Capdepera, havia optat per un model de recollida selectiva a l’alçada dels països i zones més avançats en aquesta matèria. Ara es torna a l’època dels contenidors enmig dels carrers, on els usuaris hi hauran de dur els diferents tipus de residus a tirar.

 

            Des del PSM-Entesa pensam que no hi ha hagut interès, ni per part de l'Ajuntament -tant a la passada legislatura com a aquesta- ni per part de l'empresa adjudicatària, perquè aquest servei funcionàs correctament. Ha faltat impuls polític per a exigir a l’empresa un millor funcionament i per a convèncer a una part dels ciutadans de la necessitat de fer les coses ben fetes i de comprometre’s amb un model sostenible i més respectuós amb el nostre entorn. Les males pràctiques d’uns quants -potser ha faltat valentia a l’hora d’obrir expedients sancionadors- la pagaran tots aquells ciutadans que han fet les coses bé i que feien el triatge així com toca.

 

            Pensam que la decisió s’ha pres d’una manera precipitada i pensant únicament en l’estalvi econòmic per a l’ajuntament. Trobam que aquesta era la decisió fàcil, massa fàcil diríem, quan s’hagués pogut obrir un període de debat, per trobar solucions per a aquells punts i zones on el servei ha funcionat pitjor. Estam segurs que, amb més valentia, feina i compromís de tothom -ajuntament, empresa adjudicatària i usuaris- s’hagués aconseguit un funcionament òptim del porta a porta a Cala Rajada, sempre tenint en compte que és gairebé impossible que el 100% dels usuaris facin el triatge correctament i compleixin les normes.

 

            També volem mostrar el nostre desacord amb la reducció de l’horari de la deixalleria i del servei de recollida dels contenidors de rebuig a determinades zones com ara sa Font de sa Cala, Canyamel o Cala Mesquida. A partir d’ara, els contenidors es recolliran dues vegades en temporada baixa davant les quatre actuals, mentre que en temporada alta es passa d’un mínim de sis dies setmanals a tres o quatre. Creim que no són suficients i que deixar els fems sense recollir al llarg de quatre dies en temporada baixa i tres dies en temporada alta pot provocar problemes de salubritat. En tot cas, el temps dirà si ens equivocam o no.

 

               Per tot plegat, vàrem votar en contra de la proposta de reducció del servei de recollida de residus i deixalleria.

 

                                                   PSM-Entesa de Capdepera i Cala Rajada