L’Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia presenta la

CAMPANYA NO CANVIEM DE LLENGUA



SI VAS AL JUTJAT NO CANVIÏS DE LLENGUA

 La campanya, adreçada a tots els ciutadans i ciutadanes, té per finalitat potenciar l’ús del català davant l’Administració de justícia a terres de parla catalana.
 Les entitats, empreses o particulars que hi vulguin col•laborar, disposen de molts materials que poden descarregar-se al web de la campanya: www.nocanviemdellengua.cat

    L’Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia, ha posat en marxa la campanya NO CANVIEM DE LLENGUA. Si vas al jutjat no canviïs de llengua, que té per finalitat potenciar que els ciutadans i ciutadanes utilitzin el català davant els organismes de l’Administració de justícia a terres de parla catalana. La campanya s’inicia aquest dimarts 15 de març i s’acabarà el proper 31 març, tot i que es mantindrà sostinguda en el temps mitjançant eines digitals i xarxes socials, amb la finalitat de sensibilitzar el conjunt de la societat de parla catalana en matèria dels seus drets lingüístics.

   L’Associació  ha decidit dur a terme aquesta campanya per al foment de l’ús del català, davant el retrocés que està experimentant la nostra llengua als jutjats i tribunals de justícia, una situació que mai ha estat normalitzada i que queda ben palesa amb el fet que es dicten encara menys sentències en català que abans: un 16% el 2009 i un 20% el 2004.

   El dret a utilitzar la llengua catalana en els organismes de l’Administració de justícia és un dret indiscutible, que està regulat a la Llei de política lingüística, a l’Estatut d’autonomia de Catalunya, a la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries i a la Llei orgànica del poder judicial; aquest dret suposa que els ciutadans podem triar la llengua en la que volem relacionar-nos, i que hem de ser atesos, oralment i per escrit, en la llengua escollida.

   La campanya NO CANVIEM DE LLENGUA s’adreça principalment a tots els ciutadans i ciutadanes, ja que són ells els qui poden exercir el seu dret d’opció lingüística davant els organismes de l’Administració de justícia; però en aquesta tasca també hi estan implicats tots els poders públics (administracions públiques i també l’Administració de justícia), així com tots els operadors jurídics (jutges, fiscals, secretaris judicials, funcionaris de justícia, advocats, procuradors, graduats socials, metges forenses, entre d’altres



   Sobre l’Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia

   L'Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia som una associació legalment constituïda que utilitzem la llengua pròpia com a mitjà d'expressió habitual en el nostre àmbit laboral.

   Entre els nostres objectius tenim el d’aconseguir la plena normalitat d'ús del català en el sector de la justícia, on es segueixen generant situacions de conflicte i discriminació pel que fa a les persones que utilitzen la llengua pròpia; fomentar l'ús del català en l'àmbit jurídic; informar sobre els drets lingüístics i col•laborar en la seva difusió; garantir el dret d'ús de la llengua pròpia en el món jurídic i judicial, i defensar les persones contra qualsevol vulneració dels seus drets en aquest àmbit.
    L’Associació va ser guardonada l’any 2007 amb el premi Nacional de Cultura, que concedeix anualment el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya,  per a la seva contribució a la projecció social de la llengua i la defensa ininterrompuda dels drets lingüístics.
   També és membre de l’Observatori de Drets Humans de la Ciutat de Barcelona i manté vincles amb el Consell Social de la Llengua Catalana, òrgan d’assessorament de la Generalitat en matèria de política lingüística.


Barcelona, 15 de març de 2011