L’OCB PRESENTA LA CAMPANYA “MALLORCA M’AGRADA”


El dimecres, 29 de desembre, el Teatre Principal de Palma va ser l’escenari de l’acte central de la Diada de Mallorca organitzat per l'OCB a Palma. L’entitat hi va fer la presentació de la campanya "Mallorca, m'agrada", que visitarà durant els propers mesos les diferents poblacions de Mallorca.

 

Tomeu Martí va ser qui en va fer aquesta presentació. La campanya pretén recuperar l’autoestima dels mallorquins a partir de la revalorització dels elements d’identitat propis (llengua, gastronomia, paisatge, patrimoni, literatura, art, història i gent). Tot amb la finalitat de promoure el rearmament moral de la gent que estima Mallorca. L’entitat organitzarà actes a totes les poblacions de Mallorca, a través de la Xarxa per la Llengua, la Cultura i el País. Tots els actes inclouran elements de caràcter popular, amb l’objectiu d’implicar-hi el màxim nombre possible de persones (festes infantils, ballades populars, concerts, conferències, presentacions de llibres o menjades populars). A més, cada poble protagonitzarà un lipdub, que comptarà amb la participació de totes les entitats. La campanya també incidirà en la recuperació de la memòria d’una persona o un fet històric que hagin estat importants a nivell local mitjançant la posada d’una placa o un monument que els recordi per a la posteritat. Altres elements de la campanya seran diversos espots i audiovisuals; una pàgina web, a la qual es penjaran els vídeos dels diferents pobles; un motllo per fer crespells amb la forma de Mallorca, que es regalarà als participants als actes; una exposició sobre la història de les mobilitzacions a favor de la llengua a Mallorca; una publicació en format diari; i diversos elements publicitaris. L’acte final de la campanya serà una mobilització multitudinària a Palma a finals d’abril de 2011. Martí ha presentat un dels espots de la campanya, el protagonitzat per l’actor Rafel Ramis, de Llàgrima de sang.

 

Després va ser el torn de Jaume Mateu, president de l'OCB, que va fer un discurs reivindicatiu dels elements d’identitat propis, tot incitant el públic a mobilitzar-se a favor d’una Mallorca millor, més culta, més solidària i més lliure.



 

Tot seguit, el públic també  pogué veure una mostra de les píndoles d’autoestima, amb la participació de personatges de diferents àmbits socials que donen arguments a favor de la campanya. En aquesta ocasió va ser el torn de Damià Pons, que oferí una valoració positiva de la literatura feta a Mallorca; i de Miquel Pujol, propietari del forn de sa Pelleteria, que en valorà positivament la gastronomia.

 

A continuació, començà l’espectacle Al Mayurqa Clàssic, amb la participació de l’Orquestra de Cambra de Llucmajor, els Germans Martorell, Miquel Carbonell,  Catalina Obrador i Andreu Julià.  Tots plegats interpretaren versions per a orquestra de diferents temes d’Al Mayurqa, el darrer projecte de Toni Roig. La memòria del músic i activista cultural prematurament desaparegut va presidir tot l’acte. Posteriorment, Mateu Matas “Xurí” va fer una dècima improvisada. La Balanguera, cantada per Maria Rosselló, va cloure l’acte.