Betlem mallorquí de la Misericòrdia






per Aina M.López Jiménez

   Les meves companyes, Marga, Rosy, Catalina, Vicky i jo, vos convidem a visitar el betlem que muntem, amb col·laboració del Consell de Mallorca, a  l’edifici de la Misericòrdia de Palma (plaça de l’Hospital, 4).
   És un betlem de més de 30 metres quadrats, 500 o més figuretes fetes a mà per na Marga, i  cases totes fetes artesanalment per nosaltres, el Consell de Mallorca ens deixa l’espai on l’esposem, però tot el que hi ha es fet nostre,  i ningú ens paga per muntar-ho.

   Al betlem es poden veure representants el oficis tradicionals i escenes de la vida quotidiana de la Mallorca antiga, amb un munt de detalls que sorprenen a grans i petits, hi ha les matances, homes que fan carbó, altres que fan calç, un ferrer, un fuster, la modista, el colmado, la farmàcia, gent que corda cadires, altres que fan senalles, un celler amb casinu on els homes juguen a truc, l’era, la sínia, es molí d’aigua, contrabandistes que fan estraperlo... Any rere any procurem fer cas als suggeriments que ens fa la gent, hem afegit un cercador de bolets, uns homes que fan paret seca, un carro d’una companya de teatre de teresetes... i d’altres que se’ns ocorren al llarg de l’any, hem canviat el poble de lloc i té més cases i carrers, l’ajuntament és nou i devora la platja ha crescut un petit poble de mariners,  que curiosament té una llotja molt semblant a les arcades de la llonja de Cala Rajada; però el que més m’agrada d’aquest any és el nou far, fet per na Vicky, inspirat en el far de Capdepera.
   Així que, si veniu a Palma qualque dia d’aquestes festes, per comprar regals, visitar família o fer un tomb per veure llumets de Nadal, passeu-vos per la Misericòrdia a veure el nostre betlem.
   Altres betlems fets per membres de l’Associació de Betlemistes de Balears, a Palma, el que hi ha al centre comercial C&A, el betlem de la Caixa Rural al carrer Anselm Clavé, 7 i el de l’església de Sant Roc a Son Roca (Palma), i a la Part Forana, el betlem d’es Raiguer a l’església de Consell, els de les esglésies de Deia i Maria de la Salut (oberts a partir de dia 24) i el que hi ha a la finca pública Les Cases de Son Real a la carretera d’Artà a Alcúdia.


Betlem de Son Real

Us deix un enllaç on podeu veure imatges del betlem de l’any passat, encara no hem pogut penjar les fotografies d’enguany.
http://www.youtube.com/watch?v=mumVSaJlvsY
 
Que passeu unes bones festes de Nadal, salut i per molts d’anys. 
 


Aina M. López Jiménez.
Una gabellina que fa betlems per Palma

 Nota: fotos d'arxiu