RESENTAT EL PROGRAMA DE LA NIT DE LA CULTURA 2010


LA GALA ES FARÀ EL PROPER DISSABTE 18 DE DESEMBRE AL TEATRE D’ARTÀ






   Avui, dimecres, 15 de desembre, a Can Alcover-Espai de Cultura s’ha fet la presentació pública del programa de la Nit de la Cultura 2010, organitzada per l'Obra Cultural Balear, que tendrà lloc el proper dissabte, 18 de desembre, a les 21.30 hores, al Teatre d’Artà. Hi han assistit Jaume Mateu, president de l’OCB; Tomeu Martí, coordinador de l’entitat; Pere Janer, cantant; i Mateu Matas, “Xurí”, glosador. Els dos darrers han intervingut en representació dels artistes que participaran a la gala.
   El president de l’OCB ha recordat que en el decurs de la gala es lliuraran els XXV Premis 31 de Desembre 2010, instaurats per l’entitat amb la finalitat de reconèixer, d’estimular i de fer sorgir tot tipus d'actuacions, de comportaments i d'activitats encaminats a afavorir l'ús normal de la llengua catalana en tots els àmbits de la vida social i pública, a promoure la cultura i a desvetllar i estendre la consciència nacional pròpia de les Illes Balears. L’acte, a més, serà retransmès en directe a través d’IB3, TV3.cat i Canal 33 per a les Illes Balears i per al conjunt dels Països Catalans. El programa de la gala comptarà amb les actuacions de Miquel Àngel Llonovoy, Toni Albà, Joan Pons, Erm, Pere Janer, At-versaris i Mateu Matas Xurí. A més, Albert Guinovart (piano), Simó Andreu (deïdor) i Pep Ramis (dansa) faran un espectacle especial dedicat a la Serra de Tramuntana, basat en versos de Joan Alcover (us enviam adjunta l’escaleta de l’acte).
   Tomeu Martí ha recordat que la Nit de la Cultura té dos aspectes importants. El primer és el reconeixement a les persones i entitats que han destacat al llarg de l’any. El segon és la gala, que des del seu naixement i gràcies a la retransmissió televisiva, és una finestra per mostrar la creació cultural de les Illes Balears al conjunt dels Països Catalans. Durant els darrers anys cal destacar la coproducció entre IB3 i Televisió de Catalunya, que demostra la bona qualitat tècnica de la televisió autonòmica de Balears. El coordinador ha destacat dins el conjunt de la gala l’espectacle que duran a terme el glosador Mateu Matas “Xurí” i el grup de hip hop At-Versaris, que faran un combat de picat.
   Pere Janer ha agraït a l’OCB la seva participació a la Nit de la Cultura, per ell un autèntic somni que es fa realitat, i ha volgut remarcar el seu suport a l’entitat, amb una trajectòria impecable en la defensa de la llengua pròpia. El cantant també ha agraït el suport del públic mallorquí al seu primer disc en solitari, Guapo. Ha desitjat que els assistents a la Nit de la Cultura s’ho passin molt bé amb la seva música.
   Mateu Matas, “Xurí”, per la seva banda, tot i haver participat a la Nit de la Cultura en diferents ocasions, ha remarcat que cada vegada és especial. La gala, per a ell, és una mostra de consciència clara, de compromís ferm i de llibertat d’expressió. “Xurí” ha afirmat que l’essència del hip hop i de la glosa és la mateixa, el cant improvisat. I que, sense deixar de banda la glosa, cal que les persones que fan hip hop a Mallorca ho comencin a fer en català.
   Jaume  Mateu ha clos la roda de premsa afirmant que la Nit de la Cultura és la gala de les persones, sòcies i simpatitzants de l’entitat, que estimen la llengua i la cultura, que són el principal vehicle de cohesió social d’un país. És el punt de trobada de molta de gent que vol viure d’acord amb la nostra identitat.