L'Observatori Astronòmic de Mallorca (OAM) descobreix 12 supernoves extragalàctiques.

En menys de 9 mesos, l'OAM ha descobert 12 supernoves extragalàctiques, algunes d'elles a distàncies de fins a 700 milions d'anys llum de la nostra galàxia.



   L'assaig d'un observatori virtual dinàmic (OVD) de l'OAM combinat amb l'ús d'algorismes de cerca automatitzada ha permès a observadors situats a Europa, Hong Kong o Seül l'espectacular resultat, superant qualsevol projecte europeu (incloent espanyols) de cerca de supernoves.
   Els descobriments han estat anunciats per la Unió Astronòmica Internacional (IAU) en dues circulars publicades pel director del Central Bureau for Astronomical Telegrams (CBAT), Daniel WE Green, del Departament de Ciències Planetàries i de la Terra de la Universitat de Harvard a Cambridge-Massachusetts (USA).
   Les supernoves són els objectes estelars que exploten amb més energia i major increment en la seva lluentor, aconseguint en poc temps el de 6 mil milions d’estrelles juntes, arribant a igualar la brillantor del nucli de la seva pròpia galàxia. Les estrelles de gran massa (a partir de 6 vegades la del Sol) acaben la seva fase final com supernoves, eyectando les seves capes exteriors a velocitats de fins a 1.500 km per segon.
   La majoria de les descobertes per l'Observatori Astronòmic de Mallorca (OAM) són del tipus Ia i II, i com el cas de la supernova 2010jf descoberta el passat 20 d'Octubre, només es tenien referències d'un espectre semblant en una altra supernova de l'any 1986 .
   Filip Novoselnik, Denis Vida, Reiner Stoss, B. Yeung, Juan Rodríguez i Jaume Nomen són alguns dels membres del Supernova Search Team de l'OAM, que ha reutilitzat la gran base de dades amb milers d'imatges del programa de recerca d'asteroides robotitzat, comparant de forma automàtica amb dotzenes de milers de galàxies registrades en altres imatges d'observatoris d'Estats Units (Digital Sky Survey o NASA).
   El director de l'Observatori Astronòmic de Mallorca (OAM), va informar personalment dels descobriments al secretari d'estat d'investigació, Sr Felipe Petriz, en la reunió d'ID i aeroespacial que van mantenir a Madrid el passat 10 de novembre.



   Simulació computeritzada de les línies i ones expansives creades per l'explosió del nucli de l'estrella original que deriva en un nucli estelar de proto-neutrons. Autors: Blondin and Mezzacappa (Oak Ridge National Laboratory), NATURE 445.