La Plataforma del Tren de Llevant celebra l'impuls del tren a les Balears, però lamenta la contínua marginació de la línia Manacor-Capdepera



La Plataforma pel Tren de Llevant fa més de 26 anys que reivindica la importància de completar el trajecte ferroviari entre Manacor i Capdepera, una demanda històrica que ha estat promesa per successius governs autonòmics, però que mai s'ha materialitzat. Amb el recent canvi en el Govern Balear, la plataforma observa amb preocupació com una vegada més la seva reivindicació és ignorada en favor de nous projectes.

Valorem positivament l'impuls a la xarxa ferroviària balear, i ens alegram que el tren torni a ocupar un lloc central en la política de mobilitat de les Illes. Ens satisfà que es prioritzi el desenvolupament de la nova línia entre Palma i Llucmajor, que segons el Govern podria atendre 7,5 milions d’usuaris potencials. Tanmateix, resulta dolorós que una vegada més el Llevant quedi relegat en termes d'inversió i atenció, perpetuant una situació de desequilibri territorial.

El tren de Llucmajor sembla destinat a convertir-se en una realitat tangible, amb un termini d'execució per a l'any 2032 i un cost de 690 milions d’euros, el que suposa menys de 90 milions anuals. En contrast, el tren de Llevant requeriria una inversió significativament menor —80 milions d’euros— i, atès que gran part de les obres ja estan realitzades, el projecte podria completar-se en només uns anys. Tot i així, seguim i seguirem esperant (tenim prou experiència).

La plataforma subratlla que no vol generar confrontació entre municipis, ja que és positiu que qualsevol zona de les Balears rebi millores en transport públic. Tot i això, consideram necessari abordar un equilibri territorial que beneficiï a totes les comarques. Els habitants del Llevant continuam patint llargues distàncies i temps de desplaçament excessius per accedir a serveis essencials a Palma, com hospitals o la Universitat… Mentrestant, els nostres visitants tampoc entenen la manca de connexions directes i ràpides amb la capital, una situació que afecta negativament l’experiència turística. És el que s’anomena vertebració del territori.

Volem advertir als veïns de Llucmajor i la comarca del Migjorn que no es facin massa il·lusions. Després de més de 26 anys esperant, sabem què significa haver de gestionar promeses incomplides. Ara sí, si els doblers hi són esperem que la presidenta Marga Prohens trobi un raconet per a la nostra Comarca. Els dos o tres projectes no són incompatibles. I el de Llevant ja està molt avançat, no es comença de zero ni és un PowerPoint. Tot és qüestió de voluntat política.


Plataforma pel Tren de Llevant