El Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears (BSTIB) tanca el 2023 amb destacats assoliments en les seves àrees d’actuació


 

Banc de Teixits 

El 2023 ha estat l'any amb major distribució de teixits i llet materna des de l'inici de l'activitat del Banc de Teixits i del Banc de Llet Materna. 

La implementació del programa de donants de còrnies en urgències de Son Espases i Son Llàtzer ha permès cobrir la demanda després d'anys d'escassetat, amb un augment del 165,5% en donacions de còrnies. S'han distribuït així 111 còrnies. 

El Banc de Teixits ha aconseguit 24 donants de teixit osteotendinós, que han generat 1.357 peces, utilitzades en 1.663 implants a 1.277 pacients. L’augment és del 18,5% respecte a l'any anterior. 

En el Banc de Llet Materna, s'han registrat 82 donants que han proporcionat 458,52 litres de llet, distribuïts a 154 receptors, la xifra més alta des de la creació del Banc. 

El 2023 va marcar la posada en marxa de la Plataforma de Teràpies Avançades, en col·laboració amb l'IdISBa, i l'inici del procés d'acreditació per a la producció de medicaments basats en cèl·lules mesenquimals. Les línies de treball inclouen plasma ric en plaquetes, col·liri de sèrum autòleg i cultiu de còrnies. 

El Programa Balear de Donació de Sang de Cordó Umbilical, en col·laboració amb el Banc de Cordó de Barcelona, va recollir 61 unitats, enviades per tractar pacients internacionals.

 


Banc de Sang 

Per quinzè any consecutiu, la comunitat autònoma de les Illes Balears ha estat autosuficient en donacions de sang. Aquest any, la campanya «Llicència per Salvar Vides» va ser llançada per augmentar el nombre de donants nous, acompanyada de la renovació de la plataforma web de citació, que ha facilitat la programació de donacions. A més, s'han realitzat 53 sessions educatives en centres escolars i organitzat 68 campanyes de donació en l'àmbit escolar. 

Les Illes Balears han sumat 35.910 donacions de sang el 2023, el que significa un descens del 4% respecte a l'any anterior. S'han organitzat 1.249 campanyes de donació en 122 llocs, que han atret 20.697 donants. D’aquests, 2.470 ho feien per primera vegada, el que suposa un increment del 20%. Malgrat la disminució general de donacions, Menorca ha registrat un augment del 15%. 

Si comparem les dades del 2023 amb les d’abans de la pandèmia, el nombre de donants nous ha baixat significativament, amb només 2.471 persones donant per primera vegada el 2023, un 38,5% menys que el 2019. Això fa que s’acumuli una pèrdua de 9.000 donants nous en els darrers 4 anys. L’edat mitjana dels donants ha augmentat i en els darrers 4 anys s’han organitzat 1.600 campanyes menys. 

Gràcies a les donacions, es van distribuir 32.113 unitats d’hematies, 5.498 unitats de plaquetes i 2.829 unitats de plasma als hospitals de les Balears. L'Hospital Son Espases, com a centre de referència, va rebre el 36% de les unitats d’hematies, fet que demostra la importància vital de les donacions per a l'atenció mèdica. Aquestes donacions serveixen per atendre 10.000 pacients que precisen trasfusions*. 

Dels hemoderivats que s’obtenen de les donacions es van distribuir 20.178 flascons d’albúmina, 2.619 flascons de plangamma i 1.338 flascons de prolactina. 

El BSTIB ha publicat nou articles en revistes científiques. Vicenç Juan Verger és el nou president de la seva Comissió de Docència, Investigació i Innovació. 

La gala #InvisiblesCOVID va reconèixer la tasca dels professionals del BSTIB i dels donants, i dues investigadores van ser guardonades a les X Jornades IdISBa 2023. 

En l’apartat de Recursos Humans, destaca la jubilació del Dr. Antoni Gayà, creador i impulsor del Banc de Teixits, així com el nomenament de Rosa Maria Tarragó com a nova directora gerent i del Dr. Javier Calvo com a director tècnic del Banc de Teixits.



Celebrem Junts el Dia Mundial del Donant de Sang

El 14 de juny és el Dia del Donant de Sang arreu del món per reconèixer i agrair als donants la seva generositat. Mil vegades gràcies!








BSTIB Presentació del balanç de l'activitat del 2023

- Podeu accedir al document a la web: https://www.fbstib.org/corporatiu/memoria-activitats/ 

- Revista digital: https://heyzine.com/flip-book/a1eebc0860.html#page/56