Els grups BSM de Mataró i MAWA de Cornellà de Llobregat guanyadors de la segona edició del concurs AMIC-Directes. Finalistes i guanyadors de la 2a edició d’AMIC-Directes al lliurament de premis celebrat a La Pedrera



 

Més de 160 persones d’arreu de Catalunya, País Valencià i les Illes Balears han assistit, aquest 21 de febrer, a l’acte de lliurament de premis de la 2a edició del concurs de creadors de contingut en català, AMIC-Directes, celebrat a La Pedrera (Casa Milà) a la ciutat de Barcelona. Durant l’acte, presentat per l’AMIC i Aitor Muñoz (@LletiVi22), creador de contingut, s’ha premiat un total de 7 grups, d’entre els 24 finalistes, pels seus vídeos en directe realitzats a través de la plataforma de Twitch i en català. 

Dels 97 alumnes finalistes entre les dues categories, el 1r Premi de la categoria d’E-Sports ha estat pel grup BSM, de l'Institut Damià Campeny de Mataró integrat per Marcel Bonal Aguilar, Basma Oulad Elhadj i Safae Boudchar, per, segons el jurat, “tenir un discurs clar i entenedor, en un directe que explora diversos gèneres de videojocs i en relata les dinàmiques, involucrant l'espectador en cada moment”. En la categoria d’Actualitat, el grup guanyador ha estat MAWA de l'Institut Miquel Martí i Pol de Cornellà de Llobregat, centre que repeteix primer premi en aquesta categoria, format per Aina Huguet Gordillo, Wenjing Xu, Marta Moreno Santín i Andrea Cabezas Acedo, per “utilitzar i pensar en la majoria dels recursos que es poden fer servir en un directe”. Ambdós premiats amb 1.000 € destinats a la compra de material audiovisual i escolar. 

L’acte ha comptat amb els parlaments de Josep Ritort, secretari general de l’AMIC, el qual ha exposat les dades de participació i l’alta implicació d’alumnes i docents en l’edició d’enguany, la qual ha tingut més de 500 inscrits i un increment d’un 30% en els centres que han participat. Seguidament, Isabel Serrano, vicepresidenta segona de l’AMIC, ha remarcat que “per l’Associació és un repte molt important contribuir a fer més forta la comunicació en llengua catalana en formats que arribin als més joves (...), i ningú millor que els mateixos joves per demostrar que és possible”. A continuació, Ester Franquesa, cap del Servei de Foment de l’Ús del Català de la Secretaria Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, ha posat sobre la taula que “la tecnologia ens ha canviat la manera de relacionar-nos els uns amb els altres. Tot el que fem té un component bàsic que és la llengua (...) ens pensem que som globals, però som locals i la llengua del país on vivim és molt important”. 

A més, durant el lliurament de premis s’ha fet un homenatge en record de la lingüista i professora, Carme Junyent, la qual va col·laborar a impulsar la primera edició del concurs conscient de la importància de ser present a la xarxa en català i destacant el seu paper crucial com a referent en l’estudi de la diversitat lingüística i pilar en la defensa de la llengua catalana. 

També han intervingut Elia Periwinkle, artista musical i mentora de la 2a edició d’AMIC-Directes, la qual ha destacat que en un món cada vegada més globalitzat és essencial mantenir viva la nostra llengua i que la producció de contingut en català és una forma de fer-ho efectiu; Mariola Dinarès, periodista i social media manager, qui ha expressat la importància de crear contingut en català a les xarxes i consumir-ne sense cap prejudici i Bet Molina, periodista i creadora de contingut cultural, qui ha parlat sobre la importància del periodisme a les xarxes socials i la bona comunicació que s’hi pot aconseguir, i ha animat als alumnes a continuar creant en català. 

L’acte ha comptat amb la presència i han estat els encarregats d’atorgar alguns dels premis, Ramon Grau, president de l’AMIC i Pau Brunet, vicepresident tercer de l’AMIC i responsable de l’edició digital del diari Regió 7. 

Segon i tercer premi de la categoria d’E-Sports i Actualitat

El 2n Premi dins la categoria d’E-Sports ha estat pel grup GAMERS DE LA TERRA CATALANA, del Col·legi Escolàpies Sant Martí – Calassanç de Barcelona, en paraules del jurat “per saber treballar la distribució de diverses càmeres en un directe, conèixer i controlar la temàtica de la qual ens estan parlant”. I el 3r Premi ha estat pel grup BOIXOS de l’Institut Almatà de Balaguer, en paraules del jurat “per informar i portar a debat el futbol d’una forma entretinguda i respectuosa”. 

En la categoria d’Actualitat, el 2n Premi ha estat atorgat al grup MELOMANIA de l’IES Berenguer Dalmau de Catarroja, en paraules del jurat “per un discurs coherent, una bona estructura de programa i una qualitat tècnica excepcional”, i el 3r Premi, ha estat lliurat de forma ex aequo, pel grup SOMNISTREAMERS, del Col·legi Sant Josep Obrer de Palma, en paraules del jurat “per contagiar-nos el seu esperit nadalenc i simpatia, explicar-nos els seus propòsits de la forma més entretinguda” i el grup XAFICAT de l’Institut Almatà de Balaguer, en paraules del jurat “per presentar-nos un directe molt complet, treballat prèviament i on s'ha fet un bon ús de totes les possibilitats i aspectes tècnics que ens ofereixen les plataformes de streaming”. 

D’altra banda, també s’ha volgut destacar la gran implicació i feina darrera de la figura dels docents a l’hora d’engrescar als alumnes i participar en aquesta 2a edició del concurs. Entre els 13 professors finalistes, s’ha lliurat el premi de forma ex aequo a la professora més motivadora a Alba Rosaleny Madero-Candelas de l’IES Berenguer Dalmau de Catarroja, Noelia Hernández Manzanares de l’Institut Miquel Martí i Pol de Cornellà de Llobregat i a Montse Vidal Jordana de l’Institut Almatà de Balaguer. 

La 2a edició del concurs AMIC-Directes ha superat els 500 participants i s’han publicat més de 50 vídeos en directe a través de les plataformes de streaming de Twitch, amb un total de 97 alumnes finalistes d’entre 14 i 18 anys de diferents centres de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià. El concurs té l’objectiu d’impulsar l’ús del català a Internet entre els joves i s’espera continuar arribant a més centres en les pròximes edicions.