L'Ajuntament de Capdepera a més d'il·luminar edificis ( Can Creu d'Inca, Centre Cap Vermell i  font de la plaça dels Mariners) va emetre aquesta declaració institucional amb el suport de tots els partits que el conformen:


DECLARACIÓ INSTITUCIONAL AMB MOTIU DE LA CELEBRACIÓ  
DEL DIA MUNDIAL CONTRA EL CÀNCER 

El càncer s’erigeix com el principal problema sociosanitari a nivell mundial.

És la segona causa de mort a  nivell mundial1 i es projecta un creixement de més del 30% de nous casos per al 20302.

Actualment, al  nostre país, 1 de cada 2 homes i 1 de cada 3 dones seran diagnosticats de càncer al llarga de la seva vida3.

 S’estima que aquesta malaltia afecta a 1,5 milions de persones a Espanya i es diagnostiquen al nostre país  gairebé 280.0004 cous casos cada any.

A les Illes Balears, 6.2004casos cada any, 16 persones al dia.  La crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19 no ha fet sinó agreujar la situació de fragilitat social i  sanitària de les persones amb càncer i les seves famílies com a col·lectiu doblement vulnerable, pel càncer  i per la Covid-19. 

Les persones amb càncer i les seves famílies estan vivint diversos i severs impactes d'aquesta crisi: 

  • - Impacte sanitari: proves diagnòstiques i tractaments demorats, incertesa i necessitat  d'informació que ajudi a reduir la por al contagi. 
  • - Impacte emocional i social (personal i familiar): solitud no desitjada, ansietat per retards en tractaments i/o proves diagnòstiques, por al contagi i a tornar als hospitals, sofriment davant les  dificultats per a acompanyar i ser acompanyats en el procés de final de la vida i per l'agreujament  de les dificultats econòmiques i laborals. 

Aquest Ajuntament, amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer, que es celebra anualment dia 4 de febrer,  manifesta la seva solidaritat amb totes les persones afectades per aquesta malaltia i declara el seu  compromís per a contribuir a respondre a les seves necessitats i pal·liar l'impacte de la pandèmia en les  seves vides. 

En aquest sentit, aquest Ajuntament advoca perquè es duguin a terme les accions pertinents per a pal·liar  la seva situació d'especial vulnerabilitat, així com garantir, en condicions d'equitat, els drets de les  persones amb càncer i les seves famílies. 

Així mateix, aquest Ajuntament manifesta el seu suport a la recerca del càncer, com a instrument imprescindible en la lluita contra aquesta malaltia, i trasllada el seu reconeixement a totes les associacions i entitats que estan acompanyant a les persones afectades pel càncer pel seu compromís i labor continuada. 

4 febrer 2021