"La falta de previsió farà que no tenguem ni carrils bici, ni ampliació de l'escoleta, ni reforma de s'Escorxador, ni multitud de projectes pressupostats. Això sí, les partides d’actes festius s’han exhaurit totes”








 

De les inversions financerament sostenibles aprovades en el Ple del passat mes de juliol n'hi ha un grapat que no s'executaran aquesta legislatura, algunes d'elles d'especial rellevància: els carrils bici fins a Canyamel i sa Font de sa Cala, l'ampliació de l'escoleta de Cala Rajada i la reforma de s'Escorxador. Aquestes tres actuacions sumen més de 2 milions d'euros i s'havien de començar a executar abans d'acabar l'any però no serà possible, al nostre parer a causa de la falta de previsió i d'organització de l'equip de govern, una constant aquesta legislatura.

O bé perquè s'han adonat a darrera hora que necessiten la declaració d'interès general del Consell de Mallorca per fer els carils bici, o bé perquè fa mesos que es discuteix amb l'IBISEC sobre el projecte de l'escoleta, o simplement per no tenir el projecte preparat en el cas de s'Escorxador. La qüestió és que tots aquests projectes havien estat consensuats entre tots els partits i havien il·lusionat la ciutadania, però la realitat és que no s'ha tengut capacitat per a executar-los. Davant aquesta incompetència, l'única solució és que amb el romanent de 2018 es tornin a proposar en el mes de juny o juliol de l'any que ve, moment en el qual s'hauran de tornar a decidir aquest tipus d'inversions.

A més d'aquests projectes, n'hi ha d'altres que sembla que tampoc es podran dur a terme, com ara la coberta del Punt Verd o la petxina acústica. Altres actuacions que sí pareix que es faran, com ara arreglar algunes aceres, havien estat reclamades repetidament per Més per Capdepera, doncs hi ha partides previstes tant al pressupost ordinari com a les inversions sostenibles. És mal d’entendre que s’estiguin licitant per la via d’urgència a final d’any. Tots aquests diners corresponents a inversions no executades s'haguessin pogut invertir enguany en altres necessitats, com la millora dels barris més oblidats, carrers, clavegueram o enllumenat públic. Ara, ni una cosa ni l'altra.

Però la falta d'execució no només afecta les inversions financerament sostenibles. Bona part de les previstes en els pressuposts ordinaris de 2018 tampoc s'han dut a terme. A tall d'exemple, i a l'espera de factures pendents de comptabilitzar per feines fetes, a dia d'avui només s'han gastat 5.000 dels 150.000 € pressupostats per a la xarxa d'enllumenat, 7.000 dels 150.000 prevists per a la substitució de clavegueram, i cap euro de les partides previstes per a eficiència energètica i normes subsidiàries. Pel que fa als 200.000 € prevists per a l'adquisició de solars, tampoc s'han executat i s'hauran de tornar a pressupostar l'any que ve. Dels 10.000 € per a la rehabilitació d'elements patrimonials tampoc s'ha fet cap despesa segons el darrer estat d'execució del pressupost.

Tampoc tindrem el Pla d’Infraestructures presentat ni la redacció de les noves normes subsidiàries iniciada. Ni cap contracte i servei important s’haurà regularitzat, com ara la neteja d’edificis, el consum energètic i el manteniment de la xarxa d’enllumenat. Se segueixen adjudicant sense concurs reglat. D'altra banda, l’oficina d’atenció administrativa al públic de Cala Rajada està més dies tancada que oberta.  En canvi les partides per a actes festius sí que s’hauran exhaurit.

En cap cas aquesta inacció es pot atribuir als mals provocats per les inundacions, entre altres motius perquè se'ns ha informat que enguany s'invertiran 200.000 € per a reparar aquests danys, i la resta, uns 400.000 €, s'executaran l'any que ve via romanent, a més de comptar amb la col·laboració econòmica del Govern i del Consell.

A Més per Capdepera pensam que aquesta situació és atribuïble a la falta de previsió i la inacció de l’equip de govern, així com a la manca d'organització dels recursos humans disponibles. Tot plegat ha provocat que en els darrers anys l'execució dels pressuposts, incloses les inversions financerament sostenibles, sempre hagi quedat a mitges. Moltes inversions previstes no s'han arribat a dur a terme i moltes necessitats bàsiques en infraestructures han quedat sense cobrir. 


Més per Capdepera