Retallades als espais naturals protegits al 2013. Aquests retalls suposaran molts acomiadaments, extinció de serveis als parcs naturals (vigilància, informació, conservació, educació ambiental, etc) i nul·les inversions.

Per aquest motiu els treballadors d'ENB ens estam mobilitzant i explicant el que suposaran aquestes retallades.

El Comitè d'Empresa d'Espais de Natura Balear (ENB), empresa adscrita a la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, ha estat enganat pel fet d’assabentar-se ahir, a través d’internet i de la publicació del projecte de pressuposts pel 2013, que aquests contemplen una dràstica reducció de personal laboral (25 llocs de treball sobre una ja minvada plantilla de 114).

L’empresa ha seguit una estratègia malèfica de fets consumats, entretenint als representants legals dels treballadors amb reunions estèrils on s’ocultaven les vertaderes intencions de reducció dràstica de plantilla i pressuposts sobre les quals no s’ha informat ni negociat amb el Comitè d’Empresa, tal com estableix la legislació vigent.

El passat dilluns dia 5 es va mantenir una reunió amb el Director d’ENB (Sr. José Mª Vicente Martorell) i un representant del Servei de Gestió de Personal Laboral (Sr. Carlos Contell) per a elaborar la Relació de Llocs de Treball d’ENB pel 2013 (proposada per l’empresa el passat 18 de juliol) on es mantenia l’actual plantilla i no se’ns va informar sobre els pressuposts ni sobre cap previsió d’eliminació de llocs de treball. De forma reiterada i amb menyspreu, ENB ve incomplint els principis de negociació col·lectiva i d’informació al Comitè d’Empresa i als treballadors/ores que representen, fets que ja han estat denunciats a Inspecció de Treball.

ENB té una plantilla molt justa de personal laboral la qual ha assumit més funcions durant el 2012 (a Son Real, a La Gola, als refugis del Parc de Llevant). Som 114 treballadors/ores entre totes les Illes (84 Fixos/interins, 29 indefinits no fixes, 1 eventual). És una plantilla que es troba notablement per sota de les necessitats dels serveis que es presten i amb uns dels salaris més baixos de tota la CAIB. A títol d’exemple significatiu, el Paratge Natural de la Serra de Tramuntana (63.000 Ha.) no disposa de cap brigada de manteniment pròpia hores d’ara.

El pressupost d’ENB s'ha reduït dràsticament els darrers anys i la inversió ha passat de 901.147€ el 2010 a 134.381€ el 2012, i pel 2013 es preveu una inversió real de només 70.000€ als espais naturals la qual consideram inadmissible!


El Govern, amb aquest plantejament de reducció dràstica de personal i de la inversió pels espais naturals, s’equivoca. Volem recordar que gestionem i mantenim més de 100.000 Ha. d'espais naturals protegits, que reben centenars de milers de visitants que en gaudeixin directament, o que s'enduen una imatge diferent de les illes, posant en valor elements que possibiliten un turisme alternatiu de qualitat i generador d'una important activitat econòmica a diferents sectors alhora que fomenta la desestacionalització.

Ara ens "toquen" més de 800 Ha. per treballador/a, xifra que ja ens deixa a la cua a nivell estatal pel que fa a la gestió i conservació, amb la situació que es generaria al 2013 el futur dels espais naturals serà del tot inviable. Quedarà greument afectada la seva correcta conservació i gestió, també la protecció de les especies animals i vegetals que hi habiten i la seguretat dels seus usuaris. També minvarà totalment la qualitat dels serveis que s'ofereixen als centenars de milers de visitants, tant residents com estrangers.

Davant aquests fets inadmissibles el Comitè d’Empresa ha demanat una reunió urgent amb el Director d’ENB per a exigir tots els detalls i avaluar els efectes sobre la plantilla i els espais naturals de la previsió pressupostària pel 2013. El passat 10 d’octubre ja demanàrem una reunió amb el President del Consell Directiu d’ENB (L’Hble. Conseller Gabriel Company) per a tractar la situació general de l’empresa i la prevista fusió/integració amb l’IBANAT... però no ha “considerat oportú” rebre als representants legals dels treballadors i ens ha respost per escrit referint-se a que es troba encara pendent d’aprovació una segona fase de reestructuració d’ENB, delegant en el Director d’ENB el procediment informatiu i de negociació d’acord amb l’establert legalment.