Un viatge pels fogons a través de la web

Isabel Maria Mestre. “De mel i sucre” neix amb la il·lusió de compartir receptes dolces i salades, i de recollir les receptes més típiques de Mallorca.

Segons l’autora, “al darrera de totes aquestes receptes, hi ha dues mans i una il·lusió. La il·lusió de fer una mica més feliços els qui més m’estim i de compartir amb tots vosaltres el que faig, perquè vos hi engresqueu i vos il·lusioneu de la mateixa manera que ho faig jo cada vegada que aconseguesc el que em propòs: un bon resultat i un somriure de qui el gaudeix.
Aquest bloc només neix amb la finalitat de compartir amb vosaltres tot el que sé, i a més a més, aprendre tant com pugui, perquè tenc molt per saber! “De mel i sucre” únicament inclou entrants, picades, petites mossegades salades, a més de dolços. Però hi ha una tercera secció: la cuina mallorquina. M’ha fet ganes fer un recull de les receptes més típiques de la nostra terra, Mallorca, perquè són receptes úniques, carregades de tradició, arrelades als nostres costums, i que sempre són, tot i la seva senzillesa, un plaer per al paladar. Em faria molta pena veure com es perden, i per això estic disposada a aprendre-les de la mà dels experts: les padrines, tietes i tota aquesta gent que ja n’aprengué de les seves mares i padrines, i jo les vull aprendre per compartir-les amb vosaltres.
La gastronomia d’un país és cultura, i la cultura és un riquesa que hem de protegir. Per tant, mans a l’obra, i que comenci l’aventura. Estaré encantada de que m’acompanyeu a aquest viatge carregat de sensacions, gustos i sentits. Un viatge entre fogons, l’escalforeta del forn, estris, sal, mel i sucre”.


Una proposta a tall d'exemple:

Barqueta d’ous de guàtlera i sobrassada amb mel i romaní.



Ingredients per 12 barquetes.

  • 250 gr de sobrassada a temperatura ambient.
  • 3 cullerades de mel. *
  • 2 branquetes de romaní.
  • 12 ous de guàtlera.
  • Sal.
  • 1 baguet de pa.
  • Oli per fregir.

*: La quantitat de mel va molt al gust, si vos agrada amb molt de gust en podeu afegir i si no vos agrada, la podeu inclús eliminar.

Elaboració.

Per començar posam dins una paella la sobrassada i amb l’ajuda d’una cullera de fusta, l’anam torrant a foc mitjà. Hem de remenar la sobrassada amb freqüència perquè  no ens interessa que es cremi. Tot d’una que no faci un pilot gros, que ja estigui una mica desfeta, hi agregam les branquetes del romaní perquè aromatitzi. Passats uns 5 minuts, hi agregam la mel i la mesclam amb la sobrassada i el romaní, i apujam el foc i caramel·litzam 2 minuts. Retiram el romaní. La sobrassada ja és apunt.

Ara ens disposarem a fregir els ous. Perquè quedin bé, només hi ha un truc: l’oli no ha de ser molt calent, si és massa calent, es fan massa i molt aviat, i queden lletjos. Per tant, posarem una paella amb oli a foc mitja/baix (el just i necessari perquè coguin) i anem dipositant els ous dins l’oli. Els ous són una mica mals d’obrir perquè tenen un tel força resistent i més que trencar la closca s’ha d’esqueixar, però una vegada agafat el truc no té problema. Els fregim tots 12: sabrem que són apunt quan el blanc sigui cuit. Quan els haguem tret els hi posam una mica de sal.

És hora de muntar. Tallam 12 trossos de la baguet d’un dit d’amplada, i els estem sobra la safata o plat escollit. Si la sobrassada ha refredat, la tornam escalfar una mica, després amb una cullera agafam una petita quantitat (la cullera vos pot servir de mesura) i n’escorrem el greix líquid sobrant. Ho dipositam sobra el trosset de baguet  i hi col·locam un ou a sobre. Repetim l’acció fins en haver acabat, i ja són apunt per fer-lis una bona mossegada!

Esper que siguin del vostre gust!