ENLLAÇATS PEL CATALÀ, UNA BONA CAMPANYA












   Des de la Conselleria d Educació, cultura i universitats, na Mercedes Celeste Palmero, vol fer llevar els llaços de la Campanya ENLLAÇATS PEL CATALÀ dels centres educatius públics i privats concertats. Es veu que la campanya, que ha estat molt ben rebuda pels centres i ha tingut molta difusió, no ha agradat ni al circulo balear, ni tampoc a la a la directora general de planificació, inspecció i infraestructures educatives.
    Hi ha moltes lluites i reivindicacions per fer i totes són ben legítimes i compartides. És bo de veure que la defensa la llengua pròpia de les nostres illes, que està en franca desigualtat respecte de l’altre llengua oficial, també és una lluita ben legítima. Sembla que el Govern de les illes Balears vol efectuar una neteja de la consciència nacional, de la pròpia identitat i de la pertinença a una comunitat lingüística històricament arrelada en aquest territori.
    Com que el Govern no fa els seus deures, ni exerceix la seva responsabilitat en matèria de normalització lingüística i cultural, la societat civil s’organitza per defensar les llibertats dels pobles que uns altres, amb pseudodiscursos i amb accions concretes, pretenen eliminar.
   Els llaços són l’expressió del compromís de la comunitat educativa amb la llengua pròpia de les illes Balears. No és fent llevar els llaços que s’acabarà amb aquest compromís, ans el contrari, aquest intent de repressió vers una campanya llançada des de l’escola i per a l’escola, que és lúdica, fresca i desenfadada, l’únic que fa és incentivar la defensa del formenter, el menorquí, l’eivissenc i el mallorquí, que ara veim en perill amb l’aprovació de l’avantprojecte de la modificació de la llei de funció pública que el govern autonòmic del PP vol dur endavant.
     Hem enviat les instruccions de la directora general al servei jurídic de l’STEI-i. Volem estudiar la legalitat i l’abast que puguin tenir aquestes instruccions que feia estona que no es veien per les nostres latituds. Sabem que hi ha centres que no volen llevar el llaç. La seva pregunta que ens fan els centres és: -Què passa si no el llevam? Realment la directora general pensa que són els directors que han de llevar els llaços? Es fa difícil per a un director o una directora haver de prendre una decisió que ha estat presa per un claustre o per un consell escolar.
    Per poder respondre a aquesta i altres preguntes que se’ns plantegen l’STEI-i demana obrir una via de diàleg i per tant una reunió urgent amb la directora general Mercedes Celeste per tractar aquest tema i poder donar una resposta als centres abans que no es produeixin situacions tragicòmiques com que ens enviïn la policia o la guàrdia civil  als centres a llevar els llaços. No ens agradaria tampoc trobar-nos davant l’ordre de llevar banderes de Mallorca als centres on l’hagin penjada.
   És així, manu militari, que es fan les coses des d’aquesta direcció general? Ara la conselleria està a les ordres del Círculo Balear, un grupuscle extraparlamentari que no fa res per la nostra llengua?
 


M. Antònia Font.
Secretària ensenyament públic STEI-i